Pátek, 26. dubna 2024

Většina Evropanů žijících ve městech čelí škodlivému znečištění ovzduší

Většina Evropanů žijících ve městech čelí škodlivému znečištění ovzduší

Většina obyvatel evropských měst žije v prostředí s vysokou koncentrací škodlivých látek v ovzduší, a to i přes zlepšení v posledních dvou desetiletích a snížení znečištění v loňském roce. Ve své zprávě to dnes uvedla Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).

Podle EEA je znečištění ovzduší největším zdravotním rizikem pro životní prostředí v Evropě. Jemné prachové částice způsobily v roce 2019 v Evropské unii 307.000 předčasných úmrtí, což je však o 33 procent méně než v roce 2005. Odborníci spojují znečištěné ovzduší s rakovinou plic, kardiovaskulárními chorobami a astmatem.

Přibližně 97 procent městské populace EU čelilo v roce 2019 koncentracím jemných prachových částic, které překračovaly hodnoty stanovené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Celkem 94 procent lidí žijících ve městech bylo vystaveno koncentracím oxidu dusičitého (NO2), které překračovaly hodnoty stanovené WHO, uvedla EEA ve své zprávě.

Předběžná data z loňského roku naznačují určitý posun. Karanténní opatření kvůli covidu v Evropě zlepšila ovzduší, protože v mnoha zemích se kvůli restrikcím významně snížily emise z dopravy a průmyslu. Podle agentury mohly hrát roli i povětrnostní podmínky.

Až 95 procent stanic monitorujících kvalitu ovzduší zaznamenalo ve 27 členských státech EU a dalších evropských zemích včetně Turecka a Kosova koncentrace jemných prachových částic překračující hodnoty WHO. V roce 2020 klesl jejich počet na 92 procent. Celkem 79 procent stanic registrovalo koncentrace oxidu dusičitého překračující normy WHO. Loni klesl jejich počet na 71 procent.

EEA ve zprávě upozornila, že limity stanovené WHO jsou mnohem přísnější než ty, které určuje EU. Pouze jedno procento stanic monitorujících kvalitu ovzduší zaznamenalo v loňském roce hodnoty jemných prachových částic nebo NO2 nad unijní limity. EU uvedla, že v příštím roce své normy kvality ovzduší zreviduje, aby je lépe sladila s WHO.

Jemné částice vznikají hlavně z dopravy a průmyslu. Země ve střední a východní Evropě, kde řada domácností používá k vytápění pevná paliva, bojují s nejvyšším množství prachu ve vzduchu. Mezi země s největšími hodnotami patří Bosna, Turecko, Polsko a Bulharsko. Znečištění oxidem dusičitým nejvíc trápí Německo a Lucembursko, uvedla EEA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů