Pátek, 29. března 2024

3. duben - Světový den vodních živočichů

Světový den vodních živočichů byl založen v roce 2020 lidmi z Animal Law Clinic na Lewis & Clark Law School (Portland, Oregon, USA), kteří chtěli upozornit na význam vodních živočichů pro naši společnost a ekosystémy. Vodní živočichové, kteří jsou široce rozšířeni po celém světě, jsou často ohroženi v důsledku interakcí, které lidé mají přímo se zvířaty, nebo nepřímo prostřednictvím narušení jejich stanovišť.

3. duben - Světový den vodních živočichů

Protože lidé pod vodou nežijí, je snadné zapomenout na obrovské množství a rozmanitost vodních živočichů, kteří obývají oceány, moře, jezera a další vodní plochy na naší planetě!

Vodní živočichové mohou být obratlovci nebo bezobratlí. Mohou dýchat vzduch nebo extrahovat kyslík žábrami nebo kůží. A mohou žít ve sladké i slané vodě. Ale bez ohledu na to, jaké jsou jejich rozdíly, jedna věc je jistá - vodní živočichové si zaslouží, abychom si jich všimli a ocenili!

Světový den vodních živočichů se soustředí na to, aby si lidé našli čas, aby se dozvěděli o důležitosti všech těchto tvorů, kteří žijí ve vodě, a uznali jejich důležitost.

Kromě ,,ryb" zahrnuje kategorie vodních živočichů řadu dalších tvorů, jako jsou měkkýši, korýši, vodní ptáci, hvězdice, korály, vodní hmyz, obojživelníci, mořští savci, plazi a další.

Myšlenkou Světového dne vodních živočichů je zvýšit celosvětové povědomí, aby se lidé na celém světě spojili a vytvořili zásady, zákony, vzdělávání a dosah, které pomohou tato cenná zvířata chránit. Naděje je pozvednout postavení těchto tvorů tak, aby lidé s větší pravděpodobností převzali aktivní roli při poznávání a jednání jejich jménem. Stále se objevují různé nápady na ochranu těchto zvířat, od znečištění plasty po problémy se změnou klimatu.

Prvního Světového dne vodních živočichů v roce 2020 se zúčastnilo mnoho organizací po celém světě, včetně Kanady, Chile, Austrálie, Jižní Afriky, Kazachstánu, Keni, Zimbabwe, Chorvatska, Norska, Ruska, Švýcarska, Spojeného království a dalších.

Doufáme, že se v příštích letech připojí mnoho dalších. Čím více lidí se zapojí, tím lépe!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů