Sobota, 27. dubna 2024

Návrhy EK: Budovy bez emisí, místo zemního plynu vodík, společné nákupy

Návrhy EK: Budovy bez emisí, místo zemního plynu vodík, společné nákupy

Přinášíme výběr z ekologických návrhů týkajících se energetiky, plynu a budov, které včera zveřejnila Evropská komise. Aby vstoupily v platnost, musí je schválit členské státy a Evropský parlament.

Konec vytápění fosilním plynem

Komise navrhla, aby státy připravily plány na postupné ukončení vytápění a chlazení budov pomocí fosilních paliv nejpozději do roku 2040.

Unijní země dostanou možnost motivovat vlastníky domů k výměně například zvýhodněnými půjčkami, na druhé straně budou moci zavést zákony úplně zakazující používání fosilních paliv v budovách. Státy budou moci využívat nový unijní fond naplněný penězi z prodeje emisních povolenek.

Žádné peníze na plynové kotle

Členské státy EU se mají podle návrhu soustředit na finanční podporu domácností, které by náklady na změnu vytápění mohly existenčně ohrozit. Naopak od roku 2027 by země neměly dotovat instalaci nových plynových kotlů, což v současnosti hojně využívají například Češi.

Nové budovy jen bez emisí

Od roku 2030 nebudou smět nové budovy v EU produkovat žádné emise skleníkových plynů. U veřejných budov se tento požadavek vztahuje už k roku 2027. Investoři proto budou muset zajistit jejich co nejnižší energetickou náročnost a napájet budovy z obnovitelných zdrojů.

Státy budou muset do roku 2025 sjednotit hodnocení energetické náročnosti budov na škále od A do G. Nejpozději dva roky poté se bude muset 15 procent energeticky nejnáročnějších budov z kategorie G renovovat, aby splnily alespoň požadavky kategorie F. U obytných domů komise navrhla pro tyto renovace nejzazší termín 2030.

Plyn v energetice

Komise počítá s tím, že do poloviny století výrazně vzroste podíl vodíku z obnovitelných zdrojů a bioplynů na výrobě energie či tepla. Zatímco v současnosti tvoří 95 procent veškerých plynných zdrojů v EU fosilní zemní plyn, do roku 2050 se má poměr změnit tak, aby nízkouhlíkové plyny měly "velmi významný podíl" na tomto mixu. Dlouhodobé kontrakty na nákupy fosilního zemního plynu by podle komise měly sahat nejdále do roku 2049.

Společné nákupy plynu

Unijní exekutiva zároveň v rámci aktuální snahy omezit růst cen energií navrhla možnost, aby státy společně nakupovaly zemní plyn a vytvářely strategické rezervy použitelné v případě krize.

Omezení emisí metanu

Návrh má výrazně omezit také objem metanu vypouštěného do ovzduší. Do roku 2030 mají klesnout emise metanu z plynu, ropy či uhlí o 80 procent. Komise chce zavést pro ropné či plynárenské firmy povinnost pravidelně kontrolovat rozvody a bránit únikům metanu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů