Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brno: Namísto plynu bude město topit štěpkou

Brno: Namísto plynu bude město topit štěpkou

Maloměřická teplárna v Brně napájí teplem a horkou vodou domácnosti tisícovek Brňanů. Nyní se zde plánují velké změny za 1,5 miliardy korun. Vedení městské společnosti chystá totiž přestavbu této teplárny na ekologický provoz. Už teď na podzim by chtěli odstartovat první práce.

Začnou odtud odvážet staré kotle, v nichž se ještě před deseti lety spaloval mazut a které by díky výjimce mohly být v provozu stejně už jen příští rok. Zmizí tak ještě dříve. Do dvou let je pak nahradí nový kotel, v němž se nebude spalovat plyn, ale štěpka.

Tu by měla dodávat jiná městská firma, a to Lesy města Brna. V teplárnách mají spočítané, že ročně, respektive v půl roku trvající topné sezoně, spálí 80 tisíc tun štěpky. ,,Lesy města Brna nevidí zásadní problém toto množství každoročně zajistit," řekl manažer projektu Jiří Šamánek.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů