Sobota, 20. dubna 2024

Pokuta 800 tisíc korun za nelegální skladování a odstraňování odpadu na Plzeňsku

Pokuta 800 tisíc korun za nelegální skladování a odstraňování odpadu na Plzeňsku

Během podzimu 2018 zaznamenala Česká inspekce životního prostředí nelegální návoz velkého množství stavebních odpadů na několik různých pozemků na Plzeňsku. Nejednalo se o čisté výkopové zeminy, ale o směs s nežádoucími příměsemi včetně zbytků asfaltu. Odpad pocházel ze staveb, které v té době realizovala komanditní společnost Robstav. Inspekce jí za toto opakované protizákonné jednání uložila pokutu ve výši 800 tisíc korun, ačkoli se společnost snažila převést odpovědnost na jinou firmu. Rozhodnutí nabylo právní moci 1. prosince 2021 a potvrdilo jej také Ministerstvo životního prostředí, ke kterému se společnost odvolala.

Firma Robstav realizovala opravy pozemních komunikací, které si objednaly obec Zruč - Senec a Správa a údržba silnic Plzeňského kraje. Z těchto staveb odvážela zeminu a kamení s příměsemi tvořenými kusy asfaltu, geotextilií a betonů na několik různých pozemků v Mýtě v Čechách, Lhotě u Dobřan a také na pozemek ve Volduchách, kde prováděla stavbu haly. Pozemky však ke skladování ani odstranění tohoto druhu odpadu - v celkovém množství téměř 800 tisíc tun - nebyly určené.

V průběhu šetření se snažila společnost Robstav přenést zodpovědnost za manipulaci s odpadem na firmu Macoder group, se kterou měla uzavřenou smlouvu o dílo. Ta si dle společnosti Robstav pronajímala přepravní a stavební stroje na základě ústní dohody a bezúplatně od firmy REMVIKO (mj. objednatel stavby haly ve Volduchách), která je však personálně propojena se společností Robstav. Inspektoři během kontrol zjistili, že odvoz materiálů ze staveb zajišťovali jako řidiči kmenoví zaměstnanci nebo brigádníci společnosti Robstav. Také díky nim se inspektorům podařilo vytrasovat převoz odpadů a jejich původ.

,,Role společnosti Macoder group spočívala pouze v potřebě vyvinit obviněného z vytýkaného jednání a vyhnout se tak případné sankci za porušení zákona," uvedla ředitelka Oblastního inspektorátu Plzeň Petra Horčicová. Odstranění odpadů jako součást realizace staveb byla podle smluv povinna provést právě firma Robstav. Ve snaze dokázat svoji nevinu tato firma inspekci dokonce dodala dokumenty s protokoly s odběry a analýzami vzorků odpadů upravené tak, že se lišily v podstatných částech od originálních dokumentů poskytnutých laboratoří, která vzorky odebírala a analyzovala. Firma tím práci inspektorům rozhodně neusnadnila.

Při stanovování výše pokuty brala inspekce v potaz zejména to, že se jednalo o opravdu velké množství uloženého odpadu v řádech několika tisíců tun, zasaženo bylo několik lokalit, dělo se tak opakovaně a v neposlední řadě také riziko možného průniku kontaminantů do podzemních vod, půdy i okolního biotopu.

Zdroj: ČIŽP

Fotogalerie

Nelegální návoz stavebního odpadu s příměsemi betonu ve Lhotě u Dobřan.
Mýto v Čechách - Nelegální návoz stavebního odpadu s příměsemi betonu
Nelegální návoz stavebního odpadu s příměsemi betonu v Mýtě v Čechách
Nelegální návoz stavebního odpadu s příměsemi betonu v Mýtě v Čechách
Lhota u Dobřan - Nelegální návoz stavebního odpadu s příměsemi betonu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů