Pátek, 26. dubna 2024

NCOZ zahájila stíhání v souvislosti se zakázkou na likvidaci ekologických zátěží

NCOZ zahájila stíhání v souvislosti se zakázkou na likvidaci ekologických zátěží

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájila trestní stíhání devíti lidí a dvou právnických osob v souvislosti se státní zakázkou na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves. ČTK to dnes řekla vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Česká televize uvedla, že centrála dělá domovní prohlídky. Nebezpečné odpady odvážené z Nelahozevsi se ukládají na skládku Celio u Litvínova na Mostecku, provozovatelem je společnost Purum Kraft. Její mluvčí ČTK řekla, že zatím nemá k dané věci žádné informace.

"Trestní stíhání je vedeno pro následující trestné činy obecného ohrožení, podvodu ve stadiu pokusu, poškození a ohrožení životního prostředí a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže," uvedla Bradáčová. Trestné činy podle ní souvisejí s realizací veřejné zakázky ministerstva financí s názvem Opatření vedoucí k nápravě starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol.

"Věříme, že bude vše řádně prošetřeno a jsme připraveni s příslušnými úřady plně spolupracovat," řekl ČTK mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. "Každoročně investujeme zhruba dvě miliardy korun na projekty spojené s ochranou životního prostředí a vyvíjíme maximální úsilí k minimalizaci dopadů naší výrobní činnosti. Tato kauza na nás neoprávněně vrhá špatné světlo, ačkoliv nejsme ani zadavatelem, ani realizátorem likvidace starých ekologických zátěží na skládce Nelahozeves Kaučuk," dodal Kaidl.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni v létě při neohlášené kontrole našla na Celiu sudy s obsahem styrenových smol. Na základě toho rozhodla o omezení skládkování. Inspekce tehdy informovala, že o omezení rozhodla kvůli hrozbě bezprostředního závažného dopadu na životní prostředí. Nebezpečnost styrenu spočívá ve vysoké hořlavosti. O omezení skládky rozhodl také krajský úřad.

Omezení v provozu skládky je stále platné. ČTK to dnes řekl mluvčí inspekce Jiří Ovečka. "V této věci proběhla ze strany inspekce intenzivní kontrolní činnost, vzhledem k současnému šetření ale nebudeme další detaily zveřejňovat. Vzhledem k úkonům Policie ČR nelze v současné chvíli věc řešit v přestupkovém řízení," dodal mluvčí inspekce.

Firma Purum Kraft, pod kterou skládka Celio patří, tehdy uvedla, že jde o odpady z uskutečňované státní zakázky, která se týká skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol s tím, že zakázka je v naprostém souladu s integrovaným povolením a provozními řády. Na skládce Celio v minulosti opakovaně hořelo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů