Úterý, 19. března 2024

Ve Chvaleticích by mělo vzniknout zařízení na zneškodnění odpadní rtuti z ČR

Ve Chvaleticích by mělo vzniknout zařízení na zneškodnění odpadní rtuti z ČR

Společnost Bome plánuje v areálu firmy Galmet Trade ve Chvaleticích na Pardubicku vybudování zařízení na zneškodnění odpadní rtuti. Zpracovávat by ji chtěla z celé České republiky. Zatím ve Chvaleticích provozuje zkušební linku, zjistila ČTK ze zveřejněné dokumentace vlivů záměru na životní prostředí (EIA).

Zařízení má přeměnit rtuť na nerozpustný a stabilní sulfid rtuťnatý. Ten se bude převážet do zemí Evropské unie, kde bude zajištěno jeho uložení v solných dolech nebo v hlubokých podzemních skalních formacích. Podle firmy v současnosti není na evropské úrovni dostatek kapacit pro konverzi toxického prvku. Podle nařízení Evropského parlamentu o rtuti se v Evropské unii zakazuje vývoz, dovoz a výroba výrobků s přidanou rtutí nejpozději od počátku roku 2021.

"Jedná se o inovativní technologii stabilizace rtuti, která je již v areálu společnosti Galmet Trade provozována v režimu výzkumu a vývoje," uvedla společnost Bome v dokumentaci EIA.

Zařízení by mělo mít maximální kapacitu dvě tuny za den, průměrně zpracuje jednu tunu denně. Za rok se počítá s množstvím 250 tun. V jednu chvíli by mělo být v provozovně včetně skladu nanejvýš 49,5 tuny rtuti. Společnost uvedla, že celkové zásoby rtuti v České republice jsou omezené, největší množství, 130 tun, je z provozu amalgamové elektrolýzy ze Spolchemie. Předpokládá, že bude zpracována letos. Proto plánuje, že po zpracování veškeré rtuti v České republice bude technologie odprodána do zahraničí.

Firma Bome by chtěla ve Chvaleticích zahájit provoz v první polovině letošního roku. V zařízení by měli pracovat čtyři lidé na tři směny.

Společnost Galmet Trade se podle svých webových stránek zabývá recyklací materiálů a odpadů s obsahem drahých kovů, konkrétně zlata, stříbra, platiny, paládia a rhodia. Zajišťuje jejich přepracování a rafinaci do ryzího stavu, jejich výkup a prodej a prodej chemikálií s drahými kovy. Firma Bome má sídlo v Bechyni na Táborsku. Zpracovává znečištěnou rtuť, postupně se z ní stal velký výrobce a dodavatel tohoto prvku v České republice. Obě společnosti jsou personálně propojené.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů