Středa, 24. dubna 2024

EK chce přimět velké firmy k odpovědnosti za lidská práva a životní prostředí

EK chce přimět velké firmy k odpovědnosti za lidská práva a životní prostředí

Velké firmy působící v Evropské unii se zřejmě budou muset vyhýbat tomu, aby dovážely zboží vyráběné za pomoci zneužívání pracovních sil či dětské práce. Evropská komise dnes navrhla směrnici, která má podniky přimět rovněž k tomu, aby dbaly o vliv své činnosti na životní prostředí. Pokud návrh schválí Evropský parlament a členské státy, budou muset firmy zmírňovat či zcela předcházet dopadům své činnosti.

"Pomocí těchto pravidel chceme hájit lidská práva a stát v čele ekologické transformace. Nesmíme proto dále ignorovat to, co se děje v našich hodnotových řetězcích, a musíme náš hospodářský model upravit," prohlásil dnes eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders. Podle komise se řada velkých firem již nyní chová odpovědně k životnímu prostředí či právům zaměstnanců, mnohé podniky však mají co dohánět.

Požadavky se mají týkat společností s nejméně 500 zaměstnanci, které mají celosvětový čistý obrat přes 150 milionů eur (3,6 miliardy Kč). Ve vybraných odvětvích, jako je výroba a dovoz oblečení, dovoz potravin, nápojů či dřeva, bude tento práh činit již 250 zaměstnanců a obrat přes 40 milionů eur (980 milionů Kč).

Firmy budou muset počítat s péčí o pracovní podmínky či životní prostředí ve svých politikách, vyhodnocovat rizika, předcházet možným dopadům své činnosti, případně ty již existující zmírňovat či odstraňovat. Budou také muset zavést možnosti podávání stížností a o svých postupech veřejně informovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů