Úterý, 23. dubna 2024

Ve Francii je nově zakázáno vytápět či klimatizovat venkovní zahrádky restaurací

Ve Francii je nově zakázáno vytápět či klimatizovat venkovní zahrádky restaurací

Ve Francii nesmí být od čtvrtka vyhřívané či klimatizované venkovní zahrádky restaurací a kaváren. Zakazuje to vyhláška, která vychází ze zákona určeného pro boj s klimatickými změnami. Francouzské ministerstvo životního prostředí odhaduje, že venkovní vyhřívání ročně vyprodukuje asi půl milionu tun oxidu uhličitého, co je množství srovnatelné s provozem 300.000 nových automobilů.

"Používání systémů ohřívání či klimatizace ve veřejném prostoru, které spotřebovávají energii a fungují venku, je zakázáno," píše se v nové vyhlášce, podle níž není možné používat tato zařízení ani v případě, že běží na takzvanou zelenou energii. Opatření se nicméně netýká těch zahrádek, které jsou zcela zakryté a napojené na budovy.

Vyhřívání zahrádek již dříve zakázala některá francouzská města, například Lyon. Nový celoplošný zákaz se týká jen zahrádek ve veřejných prostorech, na dvorech domů bude například provoz ohřívačů nadále povolen.

Vláda může podnikům, které by vyhlášku porušovaly, vyměřit pokutu ve výši 1500 eur (36.600 korun), pokud jde o fyzické osoby. Právnickým osobám pak hrozí postih ve výši od 7500 eur (183.000 korun) do 30.000 eur (731.000 korun) v případě opakovaného porušování.

Nový zákaz vzbudil nevoli u řady majitelů restaurací, podle nichž jim může provoz zahrádek generovat velkou část obratu a vyhřívání v chladnějších měsících v tom hraje významnou roli. "Zavádění zahrádek představovalo velkou investici, která měla kompenzovat zákaz kouření ve vnitřních prostorech," uvedla ve vyjádření organizace sdružující francouzské provozovatele restaurací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů