Pátek, 19. dubna 2024

Dubnová Priorita informuje o kotlíkových dotacích i o podpoře z Modernizačního fondu

Dubnová Priorita informuje o kotlíkových dotacích i o podpoře z Modernizačního fondu

Změny v podmínkách kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti jsou jedním z hlavním témat aktuálního vydání Priority. To se také obsáhle věnuje podpoře z Modernizačního fondu fotovoltaickým projektům, které pomáhají přejít české energetice na modernější a čistší zdroje. Teď jich mají vyrůst další desítky a to vesměs na místech, kde funguje nebo fungovala průmyslová výroba.


Národní i evropské dotace pomáhají i dalším typům projektů. Již tradičně je využijí obce v národních parcích, které budou investovat do infrastruktury. Mezi inovativní počiny patří rovněž technologie na odstraňování takzvaných mikropolutantů, nejmenších znečišťujících látek, které se mohou nacházet třeba ve vodě. Norské fondy podporují právě tyto technologie, které zmiňované látky odstraňují.

Češi vysázeli dva miliony stromů. Kolik dobrovolníků se zapojilo, kde se nejčastěji sázelo a jakou podporu sázející dostali, to si přečtete uvnitř našeho listu.

V Litomyšli otevřeli nový sběrný dvůr. Odpady nejsou příliš atraktivním tématem, ale je jich stále víc a jejich likvidace je rozhodně tématem důležitým. Každý z nás určitě někdy potřeboval vyhodit něco většího, a když máte po ruce lehce přístupný sběrný dvůr, jde to všechno jednodušeji.

Reportáž vás zavede k Sedmi rybníkům, krásné lokalitě nedaleko Františkových Lázní. Tamní přírodní rezervaci, jež je zároveň evropsky významnou lokalitou soustavy Natura 2000, se podařilo v minulých letech zrevitalizovat. Garantem projektu byla Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

V rubrice Zahraničí se setkáte se včelou, nepostradatelným živočichem. O mnoho smutnější je čtení v rubrice Technologie, kde popisujeme zhoubnost války, která ničí nejen lidské životy.

Mnohé bude také zajímat harmonogram plánovaných výzev z nového programového období Operačního programu Životní prostředí, který najdete uprostřed časopisu.

PRIORITA 4/2022 ke stažení >

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů