Úterý, 19. března 2024

Aktuální výzvou pro Česko i Slovensko je adaptace na změnu klimatu a zvýšení energetické nezávislosti

Aktuální výzvou pro Česko i Slovensko je adaptace na změnu klimatu a zvýšení energetické nezávislosti

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková se dnes ve Valticích, oficiálně poprvé, potkala se svým slovenským protějškem Jánem Budajem. Při příležitosti 30. výročí podpisu Dohody mezi vládami České a Slovenské republiky o spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí diskutovali o možnostech spolupráce obou zemí na další období. Setkání předcházelo 3. zasedání Česko-slovenské komise pro spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí, které se konalo poprvé po covidové odmlce.


Nastávající české předsednictví EU, oběhové hospodářství, balíček Fit for 55, adaptace na klimatickou změnu, problematika sucha, národních parků nebo ochrany půdy - to byla hlavní témata třetího zasedání Česko-slovenské komise pro spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí, během něhož se setkali i ministři životního prostředí České republiky a Slovenska, Anna Hubáčková s Jánem Budajem.

,,Mám radost, že se Ministerstvu životního prostředí daří udržovat dobré vztahy se slovenským rezortem. Mezi našimi zeměmi probíhá tradičně vynikající spolupráce a sdílíme řadu společných témat a pohledů například na balíček Fit for 55 nebo Green Deal. Letos je to symbolické o to víc, že na říjen připadá 30. výročí podpisu naší společné Dohody o spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí po rozpadu Československa," uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Ministři ve Valticích intenzivně probrali i problematiku odpadového hospodářství. Na Slovensku se od 1. ledna 2022 zavedlo zálohování PET lahví a hliníkových plechovek. Podle ministra Budaje je 100 milionů vysbíraných zálohovaných obalů za první čtyři měsíce mimořádný úspěch a výsledek společného úsilí spotřebitelů, výrobců a obchodníků: ,,Slovensko začíná éru oběhového hospodářství, ve kterém si dokážeme vážit surovin a dokážeme z nich vyrábět nové materiály. Systém zálohování je výborně zvládnutý," zdůraznil ministr Ján Budaj (OĽANO).

Letošní setkání resortů ovlivnilo dění na Ukrajině. Oba ministři se shodli, že v reakci na invazi je nutné zbavit se energetické závislosti na Rusku.

,,Již v těchto dnech pociťujeme zvyšující se ceny nákladů na energie pro jednotlivé domácnosti a podnikatele. Musíme se zaměřit na přijímání opatření a na jejich zmírnění jak na domácí, tak i evropské úrovni," doplnil ministr Budaj.

Dalším z hlavních témat, které provázely dnešní jednání, byla ochrana klimatu a adaptační opatření, které české ministerstvo považuje za svou nejvyšší prioritu. Podle ministryně Hubáčkové je potřeba zdůraznit význam ochrany půdy a přírodě blízkých opatření pro zadržování vody v krajině: ,,Zadržování vody a správné hospodaření s půdou jsou klíčovými opatřeními pro přizpůsobení se ČR probíhající změně klimatu. Mnoho vědeckých výzkumů i zkušeností dokazuje, že tento přístup slouží jako nejlepší prevence přírodních katastrof, jako jsou povodně, sucho nebo vlny veder. Tento přístup promítáme nejen do dotačních programů, ale i legislativních aktivit a praktické ochrany přírody."

Obě ministerstva sdílí také podobný pohled na témata, které budou nyní provázet české předsednictví EU, během něj proto budou úzce spolupracovat, dohodli se dnes ministryně Hubáčková s ministrem Budajem.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů