Úterý, 16. dubna 2024

Černé versus hnědé uhlí

Černé versus hnědé uhlí

Dogmatizované uhlí se stává námětem mnoha diskuzí. Jeden si ho nemůže vynachválit, druhý na něm naopak vidí jen samá negativa. Jak to vůbec je s jeho spalováním? A je tak škodlivé, jak se všude tvrdí?

Všemi diskutované uhlí

Dnešní kotle na tuhá paliva už jsou tak moderní záležitostí, že i v případě uhlí vypouští do ovzduší jen minimum emisí a dokáží z paliva doslova vytřískat maximum. Pak záleží na každém, a určitě v tom bude hrát roli i pohodlnost, jaké palivo si zvolí.

Bohužel se jako stát nenacházíme u moře nebo oceánu a nedisponujeme jinými obnovitelnými alternativními zdroji v potřebné míře. Právě proto, ačkoli k jisté nevoli, jsme stále závislí na uhlí. Nejen domácnosti, ale i průmysl by se v dnešní době bez uhlí neobešel. Ale jaký je vůbec mezi uhlím rozdíl?

Černé uhlí a hnědé uhlí

Stáří - to je hlavní odlišnost mezi těmito dvěma komoditami. Černé uhlí je starší a kvalitnější než jeho mladší konkurent hnědé uhlí, které má menší výhřevnost. Tudíž je i levnější variantou.

Hnědé uhlí se doluje na povrchu, kdežto černé uhlí až v několika kilometrové hloubce. Černé uhlí je výhřevnější, jinými slovy uvolní více energie a je z něj větší teplo. Navíc produkuje méně emisí. Hnědé uhlí je narozdíl od lesklého černého uhlí matné.

Hnědé uhlí můžeme dělit na dva druhy. První druh je vhodný pro použití v elektrárnách a nazývá se energetické. Je specifické v tom, že potřebuje vyšší teploty k tomu, aby hořelo. Druhý druh hnědého uhlí je vhodný pro domácnosti, které mají kotle na tuhá paliva. Je to klasické hnědé uhlí, které se používá na vytápění rodinných domů.

Automatické kotle nebo klasická kamna?

Při vzpomínkách na podzimní procházky a zimu na venkově si starší generace jistě vybaví všudypřítomný šedý kouř linoucí se z komína a sírou čpící vzduch. To už je ale minulost. Dnešní automatické kotle mají nízké provozní náklady a splňují přísné emisní normy. Navíc poskytují komfort při přikládání, kdy stačí přidat uhlí jednou za dva dny do násypky.

Základní rozdíl mezi těmito topnými tělesy je způsob podávání paliva. Automatické kotle si hnědé či černé uhlí ,,dávkují" podle teploty, které je třeba dosáhnout. Uhlí hoří pouze na otočném roštu v horní části, kam je přiváděn kyslík a hoření je proto velmi intenzivní. Jednoduše řečeno, podává si uhlí dokud není dosaženo nastavené teploty, poté se zastaví a hoření se utlumí. Což je velmi úsporné. Naopak u klasických kamen, kde shoří všechno uhlí, které do něj nasypete, najednou.

Není uhlí jako uhlí

Majitelé topných zařízení na uhlí mají na výběr z různých druhů zrnitosti, a to: kostky, ořechu nebo hrášku. Zvolit mohou hnědé či černé uhlí. V nabídce najdou pytlované uhlí jak pro klasická kamna, tak i do automatických kotlů. ,,Vyzkoušejte pohodlné a čisté zacházení s pytlovaným uhlím", dodává odborný prodejce e-shopu Optimtop.

Zdroj obr.: Freepik
Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů