Čtvrtek, 25. dubna 2024

Fond životního prostředí loni proplatil žadatelům přes 17 miliard korun

Fond životního prostředí loni proplatil žadatelům přes 17 miliard korun

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) loni proplatil žadatelům přes 17 miliard korun. Zhruba 10 miliard šlo na projekty pro zlepšení životního prostředí z evropského Operačního programu Životní prostředí 2014+ (OPŽP), více než 2,7 miliardy pak z programu Nová zelená úsporám (NZÚ). SFŽP loni také kvůli novému odpadovému zákonu získal výrazně víc peněz z poplatků za odpady. Vyplývá to ze Zprávy o hospodaření fondu, kterou dnes dostala pro informaci vláda. Dokument má ČTK k dispozici.

Fond loni proplatil z OPŽP 3432 žádostí za 10,03 miliardy korun, předloni vydal 10,78 miliardy. U NZÚ proplatil 13.440 žádostí ve výši 2,76 miliardy korun, meziročně o 269 milionů Kč více. Dotace z NZÚ lidem přispívají třeba na projekty snižování energetické náročnosti budov a pořízení obnovitelných zdrojů energie. Program financovala část peněz z aukcí emisních povolenek, dalšími zdroji byly veřejné a jiné prostředky.

Z Národního programu Životní prostředí fond přispěl na 4507 žádostí částkou 3,5 miliardy korun, program je financován z rozpočtu fondu. Z ostatních programů fond vyplatil přes 718 milionů korun - z norských fondů téměř 80 milionů Kč, na kotlíkové dotace šlo necelých 85 milionů Kč. Stejnou částku SFŽP zatím vyplatil z Modernizačního fondu, který byl loni spuštěn. Cílem fondu je přispět k přechodu tuzemské energetiky na ekologické zdroje. Do roku 2030 má nabídnout minimálně 150 miliard korun z prodeje emisních povolenek. Půjčky poskytované z OPŽP, administrované SFŽP, loni činily 438,5 milionu korun.

Rozpočet fondu pro rok 2021 byl předloni tehdejší vládou schválen ve výši 5,65 miliardy korun. Výdaje na dotace financované z rozpočtu SFŽP ČR dosáhly 3,74 miliardy Kč, většina šla na projekty podpořené z Národního programu Životní prostředí. Půjčky na projekty poskytované z rozpočtu fondu dosáhly 479,6 milionu korun. Náklady na provoz kanceláře fondu byly 590 milionů korun, zahrnují i výdaje spojené se správou programů.

Fond loni z rozpočtu vydal celkem 4,8 miliardy korun. Nižší výdaje podle zprávy zapříčinily posuny lhůt v administraci i realizaci některých projektů kvůli pandemii covid-19 a růstu cen stavebního materiálu. Na rok 2022 byl třeba posunuto 28 vodohospodářských projektů s celkovou dotací přes 1,5 miliardy korun.

SFŽP počítal s příjmy 3,58 miliardy korun. Na příjmové účty bylo podle zprávy ke konci roku 2021 připsáno přes 10,5 miliardy korun. Zhruba osm miliard tvořily peníze z Modernizačního fondu. Příjmy z poplatků za znečišťování nebo využívání složek životního prostředí loni dosáhly 1,72 miliardy korun, původně fond očekával 1,067 miliardy. Navýšení je důsledkem přijetí nového odpadového zákona na sklonku roku 2020, díky kterému je fond správcem poplatku za ukládání odpadů na skládky. Příjem za odpady tak vzrostl na 510,6 milionu korun z původně očekávané částky 22 milionů Kč.

Další příjmy fondu jsou třeba ze splátek a úroků půjček a dotací ze státního rozpočtu na úhradu výdajů spojených s financováním programů. Celkové příjmy, bez peněz z Modernizačního fondu, byly 2,47 miliardy korun. Chybí v nich převod zmíněných 1,5 miliardy korun na vodohospodářské projekty obcí. Ke konci loňského roku byl zůstatek na účtě SFŽP, i s prostředky Modernizačního fondu, 12,2 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů