Úterý, 23. dubna 2024

Ekobriketa je cestou k pohodlí i ekologii

Ekobriketa je cestou k pohodlí i ekologii

Vaše kapacity fyzické energie se dostaly na bod mrazu nebo jen vyhledáváte komfortnější způsob vytápění? Pak jsou dřevěné brikety tou správnou volbou. Přesvědčte se o tom v následujícím článku.

Co je vlastně ekobriketa?

Ekobrikety jsou přetvořený dřevní odpad (pilina, hoblina, kůra), který je slisován do vznešené formy paliva, které je ekologické, čisté, levné a hlavně výhřevné. Topení s nimi přináší opravdu požitek a radost z jednoduchosti.

Před začátkem výroby válcové dřevěné brikety je důležité piliny zbavit všech nežádoucích částí, aby do průběhu výroby vstupovala opravdu jen čistá hmota. Poté probíhá proces sušení, stlačení a zatavení. Tento postup způsobuje, že obvod povrchu brikety je odolnější proti vzdušné vlhkosti. V tom tkví jejich výhoda. Dřevěné brikety už nikdy nebudete chtít vyměnit za dřevo.

Proč zrovna brikety dřevěné?

Hlavními důvody, proč si vybrat dřevěné brikety, jsou především jejich vysoká výhřevnost, čistý provoz, snadné uskladnění a hlavně nezatěžují životní prostředí. Jsou neutrální vůči ovzduší a neobsahují žádné těžké kovy nebo síru. Navíc se v nich ukrývá každoročně obnovitelný zdroj energie. Je to správný trend topení.

Dřevěné brikety jsou určeny k okamžitému použití a lze je použít i do dřevozplynujících kotlů. Především ženy ocení, že se brikety nemusí štípat. Sekeru tedy nechte uschovanou, protože brikety jsou již hotovým produktem, kterým ihned topíte. Jejich dalším plusem je, že při spalování vzniká jen minimum popela, který je možné využít v zahradě jako hnojivo. Při manipulaci se neušpiníte, protože s briketami jde ve všech ohledech prostě o čistou práci.

Není briketa jako briketa

Na výběru dřevěných briket si dejte opravdu záležet. Brikety do krbu nakupujte s ohledem na velikost topeniště a vyhněte se "prskajícím" dřevinám jako je např. akát. Brikety do kotle zase vybírejte podle možností výhřevnosti. Pokud topíte i přes noc, nebojte se kombinovat bukové brikety třeba s nočními kůrovkami.

Použijte spojení dřeva a brikety. Dosáhnete tak ideálního topného scénáře šitého přímo na míru vašim podmínkám a možnostem. Omylem mnoha spotřebitelů briket je přesvědčení, že dřevina ovlivňuje výhřevnost topiva. Přitom je to procento vody, které určuje výslednou vlhkost, a tím i tuto hodnotu.

Proto využijte nabídky briket z měkkého i tvrdého dřeva. Budete jistě spokojeni i s mixem obou těchto dřevin. Oblíbené jsou dřevěné bukové brikety. Důležitou roli při posuzování kvalitní brikety je její hustota a s ní související síla stlačení. Brikety za ideálních podmínek drží celistvý tvar. Chybou je, pokud se drolí.

,,Pokud se nevyznáte v nabídce dřevěných briket nebo se chcete seznámit s bližšími parametry, určitě se obraťte na výrobce či prodejce tuhých paliv", radí odborný asistent e-shopu Optimtop.

Zdroj obr.: Freepik
Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů