Pátek, 26. dubna 2024

EU zavede jednotnou nabíječku pro mobily či tablety od podzimu 2024

EU zavede jednotnou nabíječku pro mobily či tablety od podzimu 2024

Na dobití všech telefonů či tabletů prodávaných v zemích Evropské unie bude od podzimu roku 2024 stačit jediná nabíječka. Členské státy se dnes dohodly s europoslanci na pravidlech, podle nichž budou výrobci elektroniky muset přizpůsobit své produkty standardu USB-C. Směrnice, jejímž cílem je usnadnit život spotřebitelům a omezit množství elektronického odpadu, získala podporu i přes nesouhlas dominantního amerického výrobce elektroniky Apple. Dohodu musí v příštích týdnech formálně potvrdit plénum EP a členské státy.

Evropská komise pracuje na sbližování standardů nabíječek již řadu let a dosud se jí podařilo jednáními s výrobci zmenšit několik desítek dříve používaných koncovek na tři. Loňský návrh unijní exekutivy získal poměrně rychlou podporu členských zemí i europoslanců, kteří již k zavedení jednotné nabíječky několikrát vyzývali.

"Evropské spotřebitele již dlouho obtěžuje, jak se jim doma s každým novým přístrojem vrší další nabíječky. Nyní budou moci používat jedinou nabíječku pro veškerou přenosnou elektroniku," prohlásil dnes maltský europoslanec Alex Saliba, který za EP vedl vyjednávání o konečné podobě směrnice.

Pravidla se vedle telefonů a tabletů budou týkat také digitálních fotoaparátů, čteček elektronických knih, reproduktorů či sluchátek. Počítají rovněž s tím, že výrobci nebudou přibalovat nabíječku ke každému novému přístroji, jak činí dosud.

Podle odhadů komise by mělo díky nové normě významně ubýt elektronického odpadu, z něhož tvoří nabíječky ročně v unii až 11.000 tun. Kromě toho má novinka šetřit peníze zákazníkům. Tím, že si vystačí s jedinou nabíječkou, by podle Bruselu mohli utratit ročně až o 250 milionů eur (6,2 miliardy Kč) méně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů