Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení - výzva k podávání žádostí byla zveřejněna

Dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení - výzva k podávání žádostí byla zveřejněna

Dne 27. dubna 2022 byla zveřejněna výzva č. NPO 1/2022 k podávání žádostí o dotaci na rekonstrukci veřejného osvětlení v obcích. Příjem žádostí o dotaci bude zahájen 5. 5. 2022 prostřednictvím systému AIS MPO.

Výzva s alokací 2,5 mld. Kč v průběhu následujících čtyř let (2022-2026) je součástí Národního plánu obnovy (NPO). Dotace je určena pro obce s výjimkou obcí v národních parcích, které na tyto projekty mohou čerpat dotaci od MŽP. Veškeré potřebné dokumenty a plné znění výzvy č. NPO 1/2022 - Rekonstrukce veřejného osvětlení v komponentě 2.2.2. NPO naleznete na stránkách MPO EFEKT.

Cílem této dotace je podnítit a podpořit města a obce ve snaze dosáhnout energetických úspor a současně zkvalitnit veřejné osvětlení (VO), které zajistí vyšší bezpečnější a zdravější životní prostředí díky nižší spotřebě energie i snížením světelného znečištění nejen pro své obyvatele, ale také pro živočichy.

Výše dotace představuje 30 000,- Kč za každou ušetřenou MWh elektrické energie ročně až do maximální výše 10 mil. Kč pro větší města a 4 mil. Kč pro menší města a obce do 10 000 obyvatel. Z přidělené dotace mohou příjemci hradit veškeré způsobilé výdaje, mezi které nově patří také rozšíření soustavy VO o řídící systémy, které přinášejí další úspory energie, nebo o konstrukční prvky.

Spolu s podporou energeticky účinnějšího veřejného osvětlení nabízí tato dotační příležitost také podporu dobíjecích stanic pro elektromobily. Očekávané zvýšení elektromobility ve městech a obcích také přispěje ke zdravějšímu prostředí.

Výzva je průběžná a je poskytována předem. Výše dotace na jednu žádost je kalkulována podle množství uspořené elektrické energie za rok po provedené rekonstrukci soustavy VO.

Tato dotace z NPO je logickým pokračováním dřívější aktivity Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci programu EFEKT.

Zdroj: MPO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů