Čtvrtek, 28. března 2024

Podnikatelé se hlásí o podporu ELENA. Oceňují bezúročné úvěry a pomoc při přípravě úsporných projektů

Podnikatelé se hlásí o podporu ELENA. Oceňují bezúročné úvěry a pomoc při přípravě úsporných projektů

Vysoké náklady na energie, ale i rostoucí úrokové sazby stěžují podnikatelům investice do nehospodárných budov. Právě Národní rozvojová banka prostřednictvím programu ELENA nabízí pomoc při přípravě investic do energeticky náročných budov, a to uhrazením 90 procent vynaložených nákladů, a navíc nabízí možnost bezúročného financování. Podle koordinátora programu Čestmíra Hrdinky je o takové programy stále větší zájem, především kvůli nulovým úrokům.


,,Přestavujeme starší nehospodárný objekt, který býval ubytovacím zařízením. Na jeho místě by mělo být nové alzheimercentrum. Když jsme hledali podporu, kterou bychom na tuto investici mohli čerpat, nebylo mnoho možností. Program ELENA od Národní rozvojové banky nám pomohl připravit kompletní úsporný projekt," říká Pavel Šťástka ze společnosti ERSA.

Národní rozvojová banka poskytuje profesionální pomoc prostřednictvím poradenského programu ELENA, který nabízí konzultaci projektů v souvislosti se spotřebou energie a zpracování energetického posudku. ,,Výhodou celého programu je úhrada 90 % způsobilých výdajů na celkovou přípravu projektu před investicí samotnou. Podnikatelé tak zaplatí pouze desetinu a nemusí mít obavy z nákladného a složitého procesu příprav," říká o programu ELENA koordinátor Čestmír Hrdinka.

,,Samotné financování kvůli neustálému nárůstu úrokových sazeb nás ale trápilo nejvíc. A protože jsme věděli, že nejsme schopni dosáhnout na investiční dotaci, začali jsme se poohlížet po příspěvku na úhradu úroků, což je z dnešního pohledu ještě výhodnější, než kdybychom dostali jednorázovou investiční dotaci. Nakonec jsme získali podporu 2v1. Nejen, že nám NRB pomohla s přípravou a plány, co se týká úspor energií, ale ještě nám poskytla bezúročný úvěr. Navíc v aktuálně velmi obtížném období se nám hodí ušetřené peníze za energie a za úroky na podporu jiných provozních výdajů, které neustále stoupají," říká Pavel Šťástka ze společnosti ERSA.

Programy s bezúročnými úvěry, které NRB nabízí, pomáhají podnikatelům po celé republice, a to včetně Prahy, kde často chybí potřebná státní podpora. Program ENERG umožňuje získat bezúročně finance na investiční projekty spojené s úsporami energií v metropoli. Pro projekty, které nespadají na území hlavního města a jsou realizovány kdekoliv jinde na území České republiky, je určen program Úspory energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů