Pátek, 29. března 2024

Společnost Mangan Chvaletice chce letos zprovoznit takzvanou ověřovací jednotku

Společnost Mangan Chvaletice chce letos zprovoznit takzvanou ověřovací jednotku

Společnost Mangan Chvaletice, která připravuje rozsáhlý projekt na získávání manganu z bývalých odkališť u Chvaletic a Trnávky po místní těžbě pyritu, chce do konce roku zprovoznit ve Chvaleticích takzvanou ověřovací jednotku. V ní by se měla vyzkoušet budoucí zpracovatelská technologie.

"Bude to vlastně zmenšenina továrny, která se vejde do menšího prostoru a dokáže vyrobit několik kilogramů čistého manganu denně. Na tom se ověří kvalita produktu a chování při výrobě," řekl ČTK externí spolupracovník firmy Michal Růžička.

Společnost Mangan Chvaletice patřící kanadské firmě Euro Manganese chce přepracovat tři odkaliště u Chvaletic, Trnávky a Řečan vzniklá v letech 1951 až 1975. Mangan se využívá jako přísada do různých slitin, katalyzátorů a barevných pigmentů. Investice má podle dřívějších údajů dát práci až 400 lidem, těžit se má 20 až 30 let. Po ukončení činnosti by mělo území podstoupit sanaci a rekultivaci.

Kromě těžby chce firma vybudovat také zpracovatelský závod v průmyslové zóně. Obě části jsou umístěny v lokalitách oddělených silnicí a železnicí. Zpracovatelský závod by měl fungovat asi 25 let při produkci 50.000 tun kovového manganu za rok při ročním zpracování přibližně 1,3 milionu tun hlušiny. Očekává se, že dvě třetiny roční produkce kovového manganu budou přeměněny přibližně na 100.000 tun monohydrátu síranu manganatého.

Firma již uzavřela smlouvu na 40 let na pronájem potřebných pozemků s Chvaleticemi. Začne platit od 1. července, ročně město do rozpočtu získá asi sedm milionů korun, nájemné se bude zvyšovat o inflaci. Radnice připravuje zhruba do konce roku změnu územního plánu, plocha je dosud určena mimo jiné pro fotovoltaickou elektrárnu. "Bez ohledu na to, zda se těží či ne, už budou platit nájem," uvedla starostka Chvaletic Zdeňka Marková. Podle ní by získávání manganu nemělo zhoršit životní prostředí. Pro dopravu se budou používat kryté pásy, prašnost by měla omezit technologie zkrápění."Ani jsem nezaznamenala ze strany ekologů nějaké výhrady," dodala Marková.

Další území společnost odkoupila od obce Trnávka. Největší část pozemků patří společnostem ČEZ a Sev.en EC, která provozuje chvaletickou elektrárnu. "Ještě s nimi jednáme," řekl ČTK ředitel společnosti Mangan Chvaletice Jan Votava. Firma bude muset získat kladné stanovisko EIA a vybudovat zázemí těžby a zpracovatelského závodu. Ještě předtím by mohla začít stavba železniční vlečky. Zahájení těžby a provozu na zpracování suroviny se plánuje na rok 2026. Do projektu získávání manganu chce investovat i společnost EIT InnoEnergy se sídlem v Nizozemsku

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů