Úterý, 19. března 2024

Znáte historii slavné značky bot Converse?

Znáte historii slavné značky bot Converse?

Značka Converse byla založena v Americe před více než 100 lety. Od doby svého vzniku ušla dlouhou trasu a stala se legendou na poli s obuví. Jaké byla začátky výroby a k čemu byla obuv původně určena? Pojďme se společně podívat na vznik a vývoj legendy.

Converse Rubber Corporation

Psal se rok 1908, když Marquis Mills Converse učinil zásadní krok a založil společnost na výrobu galoší a pracovní gumové obuvi, která nesla název Converse Rubber Corporation. Protože ale bylo cílem firmy zajistit si celoroční stálé zisky, rozhodli se začít vyrábět také sportovní obuv. Konkrétně boty určené pro hráče basketbalu.

Converse All Star

Jelikož s vývojem první sportovní boty pomáhal hráč basketbalu Chuck Taylor, byl model těchto tenisek pojmenován na jeho počest jednoduše Chuck Taylor All Star. To se psal již rok 1917. Conversky. Boty, jak je známe dnes, vznikly ale až o něco později, kdy bylo k nápisu doplněno také logo ve tvaru hvězdy. Od té doby začal věhlas značky Converse stoupat.

Converse na svých prvních Olympijských hrách

Věděli jste, že v roce 1936 na Olympijských hrách si obuv značky Converse na sebe obul tým amerických basketbalistů? Jednalo se o model z bílé látky, který byl doplněn o drobné modré hvězdy, co znázorňovaly hvězdy na americké vlajce. Fotografie z těchto Olympijských her, na nichž pózuje družstvo amerických basketbalistů s Converskami na nohách, si můžete snadno dohledat s pomocí počítačového vyhledávače.

Společnost Converse za druhé světové války

Přestože po Olympiádě v roce 1936 nastala 2. světová válka, firma Converse nestrádala, protože jejich boty na sobě nosili američtí vojáci během výcviku. Zároveň se boty rozšířily do všech basketbalových družstev po celé Americe. Nosili je univerzitní hráči basketbalu, stejně jako hráči na středních školách.

Ze sportovišť na pódia, do filmů a do ulic

Z basketbalových hřišť se boty rychle rozšířily do ulic, a to díky tomu, že si je oblíbili celebrity. Při svých koncertech je nosil na nohou Kurt Cobain, ale oblíbila si je také Michelle Obama, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Justin Bieber či Will Smith, kteří je nosí dodnes.

Když se ze značky stane legenda

I nyní, o více než sto let od vzniku společnosti, jsou boty Converse součástí botníků spousty lidí po celém světe. Pokud se ptáte, co je na nich tak výjimečného, pravděpodobně to je jejich nadčasový design a pohodlí, které boty nabízejí. Můžete si je obout na procházky po městě, stejně tak si je ale můžete vzít na nohy, když jdete sportovat. Toužíte-li po svém univerzálním páru oblíbených tenisek Converse, podívejte se na bohatou nabídku na e-shopu Footshop.cz.

Značka Converse od svého vzniku urazila dlouhou cestu, ale přesto se na designu bot pramálo změnilo. Právě to přispívá k tomu, že jsou boty Converse stále tak populární.

Zdroj obrázku: Billion Photos / Shutterstock.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů