Pátek, 26. dubna 2024

Film Planeta Praha je o nečekaných zvířecích sousedech obyvatel metropole

Film Planeta Praha je o nečekaných zvířecích sousedech obyvatel metropole

Film režiséra Jana Hoška Planeta Praha, který navazuje na dokument Planeta Česko, je o nečekaných zvířecích sousedech obyvatel metropole. Záběry zaznamenali tvůrci díky nejmodernějším technologiím z výjimečné blízkosti. Celovečerní film vznikající dva roky do kin vstoupí 4. srpna.

Komentář k výpravě za desítkami zvířat, jejichž domovem je Petřín, břehy Vltavy, Karlův most, park Stromovka i odlehlé periferie, namluvil Jiří Macháček. Za podívanou na pražský mikrokosmos stojí filmový štáb režiséra Hoška, producenta Radima Procházky a kameramana Jiřího Petra. Tvůrci pro natáčení používali deset různých typů záznamových zařízení včetně termokamer či infrakamer.

"Náš hlavní odborný poradce, biolog Ondřej Sedláček, s nadsázkou říká, že by měl být vyhlášen Národní park Praha. Městská krajina je pestřejší než krajina za městem. Praha je místo s největším počtem rostlinných druhů v České republice," uvedl Procházka.

Planeta Praha nabídne skrze zvířecí hrdiny nový pohled na pražská místa, kde by člověk divočinu nečekal. Slípka zelenonohá se odvážně uhnízdila v odkalovací nádrži bubenečské čistírny odpadních vod, sokol stěhovavý hnízdí na komíně v Holešovicích, souboj mufloních samců lze sledovat v areálu Thomayerovy nemocnice v Krči a myšice křovinná se narodila kousek od hrobu Franze Kafky na Novém židovském hřbitově.

Málokdo by také tušil, že Petřín je pražským domovem plcha velkého, který tu možná žil dřív než lidé, a nádrž Slatina v Dubči slouží jako nocoviště pro statisíce středočeských špačků. A díky tomu, že v Praze skoro nikdy nezamrzá Vltava, přestali někteří ptáci migrovat na jih.

"Cílem filmu Planeta Praha je inspirovat diváky k objevení příběhů našich blízkých zvířecích sousedů, kterým většinou nevěnujeme pozornost. Zároveň bychom je chtěli motivovat k větší zodpovědnosti k přírodě nejen v Praze, ale ve všech městech a k zachování její rozmanitosti," podotkl režisér Hošek.

Přírodovědné dokumenty patří u českých diváků k nejoblíbenějším, většina produkce se však zaměřuje na exotická zvířata v dalekých krajích. Režisér Marián Polák už ale snímkem Planeta Česko dokázal, že tuzemská příroda nabízí vzrušující prostředí. Jeho divácky úspěšný dokument ukazující dobrodružství zvířat a rostlin žijících často na nečekaných místech byl nominován na cenu Český lev za rok 2018 a na Cenu pro nejlepší evropský dokumentární film pro děti a mládež.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů