Pátek, 26. dubna 2024

Vídeň eviduje zvýšenou poptávku po dálkovém chlazení. Nahrávají tomu současná vedra

Vídeň eviduje zvýšenou poptávku po dálkovém chlazení. Nahrávají tomu současná vedra

Vysoké letní teploty u našich rakouských sousedů způsobují zvýšenou poptávku po dálkovém chlazení. V minulém týdnu se podle největšího energetického dodavatele energií Wien Energie zvýšila o celou třetinu. Dálkovým chlazením je ve Vídni v současnosti obsluhováno 180 budov včetně budovy vídeňské radnice.


Poptávka po dálkovém chlazení se minulý týden ve Vídni zvýšila téměř o třetinu. Centrální chladicí středisko Schottenring, jedno z největších ve Vídni, dodalo podle aktuálních dat společnosti Wien Energie ve čtvrtek 21. července více než 150 megawatthodin chladu s teplotními rekordy dosahujících téměř 35 stupňů. Tyto rekordní hodnoty byly překonány pouze během vlny veder na konci června 2022.

,,Stále tu nemáme americké podmínky, kde by poptávka po energii v létě dohnala zimu. Špičkové zatížení se ale pomalu blíží, potřeba klimatizace se neustále zvyšuje kvůli stále většímu počtu horkých dní v důsledku klimatické krize. Díky dálkovému chlazení máme řešení šetrné k životnímu prostředí a klimatu - zejména pro hustě zastavěnou oblast," říká Michael Strebl, generální ředitel Wien Energie.

Centrála dálkového chlazení šetří 70 procent energie

Dálkové chlazení je generováno v našich vlastních střediscích pomocí vysoce účinných chladičů ve formě studené vody. Centrální výroba chladu šetří 70 procent energie a 50 procent CO2 ve srovnání s konvenční klimatizací. Voda, která byla ochlazena na přibližně 5-6 stupňů Celsia, je dopravována přímo k zákazníkům prostřednictvím vlastní sítě dálkového chlazení a distribuována prostřednictvím vnitřních chladicích systémů v budovách. Voda odebírá teplo z budovy a odvádí ho pryč. Zpětné chlazení se také provádí centrálně, například pomocí říční vody nebo sítě dálkového vytápění. To snižuje umělé vytvořené tepelné ostrovy, které vznikají horkým odpadním vzduchem z malých klimatizací ve městě. K provozu chladičů se kromě elektřiny využívá také odpadní teplo.

Dálkovým chlazením je zásobováno ve Vídni 180 budov

Wien Energie má v současné době v provozu 21 chladicích lokalit, z toho sedm center dálkového chlazení se sítí dálkového chlazení a 14 decentralizovaných řešení chlazení přímo u zákazníků. Nedávno bylo uvedeno do provozu nejnovější centrum dálkového chlazení Stubenring. Nárůst zákazníků dálkového chlazení je podle Wien Energie 10 až 15 procent ročně. Do roku 2030 se má chladicí kapacita rozšířit ze současných 200 na 350 megawattů.

Mezi zákazníky, které využívají dálkové chlazení, patří hlavně veřejné budovy, jako je Vídeňská všeobecná nemocnice, vídeňská radnice nebo Vídeňská univerzita. Využívají ji ale např. i kancelářské a obchodní domy jako je Austria Campus nebo Meinl v ulici Graben, hotely jako Palais Kempinski a několik stovek soukromých bytových domů např. v blízkosti hlavního vlakového nádraží.

Klíčové údaje k dálkovému chlazení ve Vídni:
  • Celkový chladicí výkon: 200 megawattů
  • Délka sítě: okolo 24 kilometrů
  • Obsluhované budovy: 180
  • Počet chladicích míst: 7 centrálních chladicích center s připojením k síti, 14 decentralizovaných řešení
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů