Středa, 1. května 2024

Státní fond životního prostředí spouští příjem žádostí obcí z Č. Švýcarska

Státní fond životního prostředí spouští příjem žádostí obcí z Č. Švýcarska

Státní fond životního prostředí ČR dnes spouští příjem žádostí o dotace od obcí z Českého Švýcarska. Připravena je pro ně speciální dotační výzva na obnovu infrastruktury, likvidaci škod po rozsáhlém požáru a podporu preventivního protipožárního opatření. Podpora na jeden projekt může být až 15 milionů korun. Připraveno je 100 milionů korun, pokud bude potřeba, ministerstvo životního prostředí částku zvýší.

Obce chtějí mimo jiné rozšířit vodní zdroje, což pomůže s hašením případných dalších lesních požárů. Kromě vybudování vodních děl se počítá také s opravou poničených silnic či s obnovou poničené hasičské techniky. ČTK to už dřív řekl senátor za Děčínsko Zbyněk Linhart (STAN). Státní fond bude žádosti vyhodnocovat koncem října. Peníze však bude potřebovat také správa národního parku, a to na opravu silnic či na pokácení stromů podél cest a v blízkosti obydlí. Peníze na uhrazení škod může správa čerpat z několika dotačních programů.

Požár, který podle policie vznikl pravděpodobně v Malinovém dole, se rozhořel 24. července. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Hasiči požár uhasili po 20 dnech, na místě zůstává 70 dobrovolných a 40 profesionálních hasičů. Policie vyšetřuje událost jako obecné ohrožení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů