Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pomozme přírodě, podpořme výsadbu stromů

Pomozme přírodě, podpořme výsadbu stromů

Lesy v Česku ubývají ať už lidskou příčinou, kůrovcem, ohněm nebo jiným působením přírodních sil. Pomozme přírodě a urychleme proces obnovy pomocí výsadby nových stromů. Představujeme projekty, do kterých se můžete zapojit.

Jak pomoci
  • Finančně
Jednou z cest, je podpořit výsadbu stromů finančně ať už jste jeden člověk, firma, obec či organizace. Na webových stránkách organizací, nadací a firem (níže) najdete postup, jak výsadbu finančně podpořit.
  • Dobrovolnictví
Projektu se můžete účastnit jako jednotlivec, skupina dobrovolníků či celá firma a sázet stromy vlastníma rukama. Například organizace ,,Sázíme stromy" pořádá firemní teambuildingy, při kterých pomůžete přírodě, upevníte vztahy ve firmě, ale také uděláte něco pro své zdraví.
Funkce stromů v krajině
Stromy nejsou pouze významnými producenty kyslíku. Díky jejich kořenům mají protipovodňovou funkci, příznivě působí také proti sesuvům půdy. Svými listy ochlazují prostředí, ve kterém se nachází. Tvoří ideální prostředí pro řadu živočichů, rostlin ale i hub a napomáhají tak přirozené biodiverzitě.
Jaké stromy jsou vhodné?
V případě obnovy, či založení nových lesů je nejlepší variantou výsadba smíšených lesů. Jsou odolnější vůči vnějším nepříznivým vlivům. Nejlepší postup při výběru stromů je poradit se s odborníkem, krajinářem, který nám doporučí vhodné druhy stromů pro námi vybranou oblast.
Pro výsadbu stromů v okolí měst, například alejí, je vhodné zvolit stromy listnaté. Tyto stromy jsou, na rozdíl od sazenic, které sázíme v lese, vzrostlejší, ale také náchylnější v prvních letech od výsadby. Je nutné se o ně starat v podobě pravidelného zalévání nebo umístění ohrádky, která stromu poskytne oporu v prvních letech.
Organizace, firmy, nadace
  • Organizace Sázíme stromy
Vysazují stromy a keře tam, kde jsou nejvíce potřeba. Kladou důraz na pečlivost a potenciálně vhodná místa vybírají a konzultují s obecními úřady, či vlastníky pozemků. Finanční prostředky čerpají od firem, obcí, organizací nebo od jednotlivců. Podpořit je mohou zasláním financí a následnou fyzickou pomocí při sázení stromů, nebo jen fyzickou pomocí, dále zakoupením dárkového certifikátu a jednorázovým nebo pravidelným finančním příspěvkem na účet organizace.
  • Firma Sázíme Česko
Zaměřují se na obnovu a zakládání lesů. Sází různé druhy stromů s důrazem na přirozenou biodiverzitu. Před každým sázením probíhá konzultace s odborníkem. Pracovníky si zajišťuje ve většině případů majitel pozemku, ale v plánu jsou také akce pro veřejnost, kdy bude možné se do sázení fyzicky zapojit. Podpořit v jejich činnosti je můžete pomocí finančního daru.
  • Nadace Partnerství
Jejich iniciativa se jmenuje ,,Sázíme budoucnost". Sázejí vzrostlé stromy ve městech a volné krajině. Na jejich webových stránkách je k dispozici interaktivní mapa, kde si můžete vyhledat plánovanou výsadbu ve svém okolí, či zadat Vámi plánovanou výsadbu do mapy a sehnat tak pomocníky pro svou akci. Pomáhají jim lidé z firem, škol, obcí, spolků, farností. Podpořit tuto iniciativu lze i finančně.
  • Nadace O2
Vytvořili projekt ,,Sázej stromy". Hlavní náplní tohoto projektu je obnova lesů napadených kůrovcem. Právě shánějí členy do týmu, kteří by chtěli pomoct se sázením stromů, ale také s osvětou. Registrace dobrovolníků probíhá na jejich webových stránkách.
Závěrem
Česká krajina, stejně jako každá jiná, potřebuje stromy ke svému přirozenému fungování. Věřím, že sázením pomůžeme jak krajině, tak i naší psychice, na kterou má pobyt v přírodě bezesporu blahodárný vliv.
Zdroje:

Autorka: Klára Mrkvičková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů