Čtvrtek, 28. března 2024

Program pro menší úsporné úpravy domů MŽP pustí asi koncem října

Program pro menší úsporné úpravy domů MŽP pustí asi koncem října

Podprogram Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light), který má přispět chudším domácnostem na úpravy domů vedoucí k úspoře energie, by mohl začít v říjnu. Na dnešním setkání s médii v Praze to dnes sdělili zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) a Státního fondu životního prostředí (SFŽP). NZÚ Light bude součástí programu Nová zelená úsporám, na který by v letech 2023 až 2025 mělo jít 55 miliard korun z Modernizačního fondu. O částce nyní ministerstvo vyjednává s Evropskou investiční bankou.

Program Nová zelená úsporám, který lidem přispívá na zateplení domů, ale i pořízení fotovoltaiky, tepelných čerpadel nebo kotlů na biomasu, je od loňského října financován z Národního plánu obnovy (NPO). Na program z něj bylo vyhrazeno 19 miliard korun. Podle ředitele SFŽP Petra Valdmana do září přijal fond více než 56.000 žádostí s požadavkem na dotace ve výši 11,2 miliardy korun. Největší zájem je o dotaci na fotovoltaiku, kdy fond dostal přes 33.000 žádostí.

Během následujících měsíců má začít financování NZÚ z Modernizačního fondu. Návrh na částku 55 miliard pro léta 2023 až 2025 podle Valdmana Česko Evropské investiční bance předložilo 12. září. A z Modernizačního fondu bude kompletně financován také podprogram Nová zelená úsporám Light pro menší úpravy v nízkopříjmových domácnostech.

Valdman popsal, že v podprogramu bude možné získat maximální dotaci 150.000 korun. Podotkl, že jde třeba o zateplení půdy, stropu, části fasády či výměnu oken a dveří. To jsou podle Valdmana menší kroky, které mohou v součtu přinést až dvacetiprocentní úsporu nákladů na energie. Jak přesně bude nízkopříjmová domácnost definována, nespecifikoval. Neupřesnil také, jaká částka bude z 55 miliard Kč na NZÚ Light vyčleněna.

"My to nechceme úplně specifikovat a rozdělovat. Zhruba polovina té částky je určena na zdroje - tepelná čerpadla, fotovoltaika," řekl Valdman. "A druhá polovina je určena na energetické úspory, které se pak budou dělit v poměru Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light. Minimálně dvě třetiny z té částky půjdou na standardní NZÚ a jedna třetina na NZÚ Light. To je opravdu jen indikativní rozdělení a nikdo nás neomezuje jaká částka omezena na jaký podprogram," uvedl Valdman.

K tomu, kdo bude mít na dotaci z NZÚ Light nárok dnes ministryně životního prostředí řekla, že parametry dosud MŽP řeší s ministerstvem práce a sociálních věcí. Vzhledem k inflaci by však měla být vyšší, než limit u první části kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti.

Cílem Modernizačního fondu je přispět k přechodu tuzemské energetiky na ekologické zdroje. Hubáčková řekla, že podle odhadů by v něm do roku 2030 mohlo být až 300 miliard korun z prodeje emisních povolenek, původně se počítalo s polovinou. Fond i první výzvy z něj byly spuštěny loni.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů