Úterý, 23. dubna 2024

Nový městský úřad v České Lípě sníží díky dotaci spotřebu energií na třetinu

Nový městský úřad v České Lípě sníží díky dotaci spotřebu energií na třetinu

Na třetinu by se díky úsporným opatřením měla snížit energetická náročnost nového městského úřadu v České Lípě, na který radnice přestavuje bývalou budovu pojišťovny. Projekt počítá nejen se zateplením pláště nebo výměnou oken a dveří, ale také se solárními panely, nuceným větráním se zpětným získáváním tepla nebo s LED osvětlením. Město na úsporná opatření získalo dotaci 12,7 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Budova v ulici U Synagogy byla postavená v 90. letech minulého století pro Českou pojišťovnu. Posledních osm let je ale prázdná a chátrá. Město ji koupilo v roce 2019 za 18 milionů korun od soukromého vlastníka, který byl v úpadku. Vedení radnice původně předpokládalo, že vzhledem ke stáří budovy budou stačit úpravy do deseti milionů korun, nakonec se ale rozhodlo pro kompletní rekonstrukci, která včetně DPH přijde na 85,5 milionu korun. Výrazně ale podle starostky Jitky Volfové (ANO) sníží energetické nároky budovy.

Práce na budově měly začít už na jaře, kvůli nejistotě na stavebním trhu ale muselo město soutěž zopakovat. O zakázku se sice přihlásilo osm firem, vítěz ale odmítl smlouvu podepsat. Město tak vyhlásilo soutěž znova. Zvítězila místní společnost CL-Evans s nejnižší nabídkovou cenou. "Stavbaři převzali budovu 19. září, práce by měly skončit příští rok na podzim," doplnila mluvčí města.

Do budovy chce radnice sestěhovat pracovníky z několika městských budov, což také přinese značné úspory. "Přesunout by se tam měla pracoviště osobních dokladů, řidičských průkazů, registr vozidel, oddělení přestupků, odbor dopravy, odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu, interní audit a živnostenský úřad," řekl již dříve ČTK místostarosta Martin Brož (ANO). Nový úřad podle něj bude nabízet lepší možnost parkování, v blízkosti jsou navíc také zastávky městské i regionální autobusové dopravy a kolem vede cyklotrasa.

Úsporná opatření na budově v České Lípě jsou největším projektem tohoto druhu, který letos v Libereckém kraji dotaci z ministerstva životního prostředí (MŽP) dostal. Celkem se městům, obcím a kraji podařilo na projekty z oblasti životního prostředí získat téměř 85 milionů korun. Miliony šly například do obnovy komunikací zejména v Krkonoších, na výsadbu stromů, zateplení školních budov a obecních úřadů, ale také například na ekologickou likvidaci autovraků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů