Středa, 24. dubna 2024

Víkend bude recyklační. Staré elektro nabídněte muzeu

Víkend bude recyklační. Staré elektro nabídněte muzeu

Už osmý ročník podzimní akce s názvem Recyklační víkend proběhne 14. a 15 října. Pořádají ji Národní technické muzeum v Praze (NTM) společně s kolektivním systémem Elektrowin při příležitosti pátého ročníku Mezinárodního dne elektroodpadu (MDE).

Během Recyklačního víkendu bude možné nabídnout vysloužilý elektrospotřebič do sbírek muzea prostřednictvím události na Facebooku NTM.
Do MDE se každoročně zapojuje více než 170 organizací z padesáti zemí světa.
Potřetí on-line
,,Zvolit on-line formu této tradiční akce nás před dvěma roky přiměla protiepidemická opatření během covidové pandemie," vysvětluje Jan Marxt z Elektrowinu. ,,První ročníky probíhaly tak, že lidé nosili staré elektro přímo do muzea a to, které si odborníci nevybrali do sbírek, jsme pak předali k ekologickému zpracování," vzpomíná Marxt.
On-line forma se ale podle něj osvědčila. ,,Nyní stačí na zeď události nebo do komentářů pod příspěvky sdílet s hashtagem #recyklacnivikend svoji fotografii s elektrospotřebičem, který byste chtěli nabídnout do sbírek NTM, kurátorka sbírky Technika v domácnosti Lucie Střechová nabízený předmět posoudí. V případě, že se bude hodit do muzejních sbírek, sdělí vám další postup. V případě, že předmět nebude vhodný pro muzeum, já vám poradím, co se spotřebičem dál," popisuje.
Každý účastník, který pošle své foto s daným předmětem, obdrží navíc poukaz na slevu v hodnotě 180 Kč na vstup do muzea s platností do 31. 10. 2023.
Z uplynulého ročníku Recyklačního víkendu vybrala kurátorka Lucie Střechová do sbírky Technika v domácnosti například vysoušeč vlasů německé výroby AEG z let 1939-1940. ,,Jedná se o bezvadně dochovaný menší typ vysoušeče, který doplnil naši kolekci spotřebičů domácí hygieny a úpravy vlasů," vysvětluje Střechová.
Mezinárodní den elektroodpadu
MDE se letos zaměří na opětovné použití, opravy a recyklaci drobného elektroodpadu pod heslem ,,Recykluj to všechno, bez ohledu na to, jak je to malé!".
OSN odhaduje, že jen v roce 2022 se celosvětově vyprodukuje 24,5 milionů tun takového odpadu. To je čtyřikrát víc než hmotnost Velké pyramidy v Gíze.
Kvůli malé velikosti lidé spotřebiče, jako mobilní telefony, elektrické zubní kartáčky, toustovače a fotoaparáty, stále často vyhazují do běžných popelnic. Pak se skládkují nebo spalují spolu s dalším komunálním odpadem, místo aby se znovu využily suroviny v nich obsažené.
,,V Evropě končí mezi směsným odpadem ročně až 1,4 kg elektroodpadu na obyvatele. Malé spotřebiče se navíc snadno skladují ve skříních, garážích, sklepech a na půdách a rychle se na ně zapomíná. V průměrné evropské domácnosti se tímto způsobem nahromadí až pět kilogramů elektronických zařízení na osobu," vypočítává předseda představenstva společnosti ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník.
Je také tím, kdo největší český kolektivní zastupuje v asociaci WEEE Forum. Ta byla před pěti roky u zrodu myšlenky Mezinárodního dne elektroodpadu.
,,Tato zařízení nabízejí mnoho důležitých zdrojů, které lze použít při výrobě nové elektroniky nebo jiných zařízení, jako jsou třeba větrné turbíny, baterie pro elektromobily nebo solární panely," upřesňuje generální ředitel WEEE Fora Pascal Leroy. ,,To vše je klíčové pro zelený, digitální přechod k nízkoemisní společnosti," doplňuje Leroy.
Kdy budou k dispozici odborníci?
Kurátorka sbírky Technika v domácnosti Lucie Střechová z NTM spolu se zástupcem Elektrowinu Janem Marxtem budou k dispozici online po dobu Recyklačního víkendu vždy v těchto časech:
Pátek 14. 10. 2022 9:30-12:30 a 13:30-16:30
Sobota 15. 10. 2022 9:30-12:30 a 13:30-16:30
Společnost ELEKTROWIN a.s. je provozovatelem kolektivního systému pro zpětný odběr, oddělený sběr, zpracování, využití a odstranění veškerého elektrozařízení a elektroodpadu. Společnost není založena za účelem zisku, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých spotřebičů.
Národní technické muzeum v Praze je největší českou institucí specializovanou na muzejní sbírky technického charakteru. Muzeum bylo založeno 5. července 1908 jako Technické muzeum Království českého.
WEEE Forum je nezisková evropská asociace, která sdružuje kolektivní systémy pro zpětný odběr elektrozařízení. Tato asociace byla založena v roce 2002 šesti kolektivními systémy z Belgie, Nizozemí, Norska, Rakouska, Švédska a Švýcarska. V současné době sdružuje 32 evropských kolektivních systémů. Jejím cílem je shromažďovat, třídit a poskytovat informace jednotlivým členům za účelem jejich zdokonalování a správného rozhodování.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů