Středa, 24. dubna 2024

Experti: Největší znečištění benzoapyrenem pochází z nesprávného topení

Experti: Největší znečištění benzoapyrenem pochází z nesprávného topení

Výsledky první zimní etapy měření čistoty ovzduší v Jihomoravském kraji ukazují, že ve městech je menší znečištění karcinogenním benzoapyrenem než ve vesnicích. Měření se uskutečnilo v 60 městech a obcích, zvýšená koncentrace této látky byla zjištěna ve 23 z nich. Nejvíce znečištění přitom pochází z nesprávného způsobu vytápění nebo z pálení nevhodných materiálů. Novinářům to dnes řekl ředitel odborné divize z Centra dopravního výzkumu Roman Ličbinský.

"Zimní etapa výzkumu ukazuje, že většina znečištění benzoapyrenem pochází z lokálních topenišť. Spojili jsme se tedy s kolegy z Vysoké školy báňské, kteří se touto tematikou dlouhodobě zabývají, a vytvořili jsme desatero rad pro správné topení," uvedl Ličbinský. Desatero je dostupné na stránkách projektu a poukazuje například na nevhodnost topení odpadky a nedostatečně vysušeným dřevem nebo na nutnost pravidelného čištění kotle, kouřovodu a komína.

"Když spalujeme cokoliv jiného než zemní plyn, je důležité to spalovat správně. Materiál musí být suchý, dříví by mělo být aspoň dva roky vysušené. Musí docházet také k dostatečnému okysličení kotlů a kamen. Způsob topení, na který byli zvyklí naši rodiče, který spočíval v naložení kamen a utlumení kyslíku je jedna z největších chyb, kterou při topení můžeme udělat. Samozřejmostí je netopit ničím, co k tomu není určeno," řekl Jakub Bucek z firmy Bucek, která zpracovávala výzkumná data. Společnost Bucek pracuje mimo jiné na takzvaných akčních plánech, ve kterých budou navržena vhodná opatření, jimiž lze snížit koncentraci benzoapyrenu.

Na projektu pracuje Centrum dopravního výzkumu a je financován z norských fondů. Doposud se uskutečnily dvě etapy měření, třetí etapa začne v polovině ledna příštího roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů