Úterý, 19. března 2024

Kmen v peruánské Amazonii držel stovku turistů, chce upozornit na znečištění

Kmen v peruánské Amazonii držel stovku turistů, chce upozornit na znečištění

Domorodý kmen v peruánské Amazonii dnes propustil asi sto turistů, včetně dvou desítek cizinců, které ve čtvrtek zadržel. Oznámil to šéf kmene Watson Trujillo, který už dříve slíbil, že turisty propustí. Činem chtěli domorodí obyvatelé přimět peruánskou vládu, aby se zabývala znečištěním řeky, na níž závisí jejich živobytí.

Skupina 98 turistů, mezi nimiž bylo 23 cizinců z Německa, Británie, Španělska či Francie, plula podle agentury AP na lodi nazvané Eduardo 11 po řece Maraňon v peruánském regionu Loreto. Zadrženi byli ve čtvrtek v obci Cuninico. Dnes ve 13:45 místního času (19:45 SEČ) turisté opět vypluli dál po řece na stejné lodi.

Trujillo zdůvodnil zadržení tím, že tak chce vládu přimět, aby řešila znečištění řeky. To způsobil podle AP únik ropy v roce 2014 a znovu letos v září. "Lidé musí pít znečištěnou vodu a jíst ryby kontaminované ropou a vládu to nezajímá," řekl Trujiilo. Znečištění řeky podle něj škodí téměř 80 komunitám, z nichž mnohé nemají dost pitné vody, chybí jim elektřina i telefonní signál.

Obyvatelé Cuninica budou protestovat a blokovat lodě plující po řece i nadále, dodal Trujillo. "Jak jsme viděli, jsme nuceni přijmout toto opatření, abychom přivolali pozornost státu, který nám osm let nevěnoval pozornost," řekl AP.

Peruánské ministerstvo zdravotnictví v roce 2016 v regionu odebralo lidem vzorky krve a zjistilo, že asi polovina z odběrů z obce Cuninico vykazovala zvýšenou úroveň rtuti a kadmia. "Děti mají ty jedy v krvi, lidé trpí žaludečními problémy," řekl Trujillo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů