Pátek, 29. března 2024

Vláda schválila využití peněz z emisních povolenek pro úsporu energií domácností. Nic nebrání tomu, rozjet i NZÚ Light

Vláda schválila využití peněz z emisních povolenek pro úsporu energií domácností. Nic nebrání tomu, rozjet i NZÚ Light

Vláda včera schválila zařazení nového programu HOUSEnerg pod Modernizační fond, díky tomu je zajištěno financování enormně zatíženého programu Nová zelená úsporám i jeho připravovaného podprogramu NZÚ Light.

,,Díky tomu, že jsme dnes na vládě schválili financování nového programu HOUSEnerg na zvýšení energetické účinnosti českých domácností v rámci Modernizačního fondu, může MŽP co nevidět spustit i nový dotační podprogram NZÚ Light. Zranitelným domácnostem, kterým chybí peníze ke spolufinancování dotace z klasické Nové zelené úsporám, má přispět na jednoduchá opatření pro úsporu energií. Dotace bude určena třeba na výměnu oken a dveří či zateplení fasád," zdůraznil ministr životního prostředí.

V NZÚ Light budou žádosti o dotaci mnohem jednodušší, ubyde administrativy i finanční zátěže. Žádosti se budou podávat bez projektů a energetických posudků. Zvýší se i rychlost prováděných energeticky účinných opatření, zájemci si je budou moci zajistit i svépomocí. K programu se připravuje i podpůrná poradenská síť a možnost využití záloh, které lidé dostanou v předstihu, aby opatření mohly provést i domácnosti s nižšími příjmy. Bližší podrobnosti představí ministr v příštím týdnu.

,,Víme, že alokovaných 55 miliard korun pro program HOUEnerg zajistí v nejbližších letech dobré podmínky pro celorepublikovou úsporu energií a potřebnou podporu pro zajištění naší energetické soběstačnosti. Jde proto o jedinečnou pomoc vlády českým domácnostem v době energetické krize," dodává ministr.

MŽP se spolu se SFŽP ČR dlouhodobě snaží zajistit financování energeticky úsporných investičních opatření a pořizování alternativních zdrojů energie pro domácnosti, proto navrhlo samostatný program, jehož financování bude probíhat z výnosů postupně dražených emisních povolenek zařazených do Modernizačního fondu, které má Česká republika do roku 2030 k dispozici.

Program HOUSEnerg se soustředí na podporu komplexních i dílčích opatření ke zlepšení energetické účinnosti a využití obnovitelných zdrojů v rodinných a bytových domech a bude pokračovat ve financování opatření již téměř vyčerpaného úspěšného dlouholetého dotačního programu Nová zelená úsporám.

Podpora těchto typů opatření je zejména v této době zásadní pro snižování energetické náročnosti rezidenčního sektoru i výdajů domácností na energie. Současně přispívá k využívání lokálních zdrojů obnovitelné energie a v neposlední řadě pak energetické bezpečnosti na úrovni jednotlivých domácností. Prostředky z programu HOUSEnerg budou rozdělovány v již zavedeném velmi úspěšném programu Nová zelená úsporám (NZÚ21+).

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů