Pátek, 29. března 2024

Na střechu nejvýznamnější rakouské multifunkční haly nainstalovala Vídeň fotovoltaiku

Na střechu nejvýznamnější rakouské multifunkční haly nainstalovala Vídeň fotovoltaiku

Vídeň podnikla další krok ve své cestě stát se do roku 2040 klima-neutrálním městem. Na střeše Wiener Stadthalle, nejvýznamnější rakouské eventové a sportovní haly, dokončila koncem října instalaci fotovoltaických panelů, které ročně vyrobí přes 1,1 miliónů kilowatthodin elektřiny. Po listopadovém pilotním provozu čeká panely v prosinci spuštění již naplno. Další kroky, které více využijí zelenou energii a sníží energetickou spotřebu haly, město ještě plánuje.

Koncem října dokončila Vídeň instalaci posledních z celkových tří tisíc fotovoltaických panelů na střeše Wiener Stadthalle. Čtyři měsíce trvala instalace panelů, které se svou rozlohou řadí mezi ty největší v Rakousku. Plocha panelů by totiž pokryla zhruba 21 tenisových hřišť, což odpovídá 5 500 m2. Podle finančního radního Petera Hankeho nové panely vyrobí ročně přes 1,1 mil. kilowatthodin elektřiny. Tato spotřeba odpovídá roční spotřebě asi 580 jednočlenných domácností. Díky novým panelům hala ročně ušetří 486 tun CO2, což po 25 letech odpovídá úspoře 12 161 tun.
Elektřinu získanou prostřednictvím fotovoltaických panelů využije hala z dvaceti procent, a to obzvláště na výrobu studené vody, chlazení haly a výrobu ledu. Zbylých 80 procent poputuje do veřejné sítě. Zhruba 230 domácností tak bude moct využívat lokální zelenou elektřinu. Do plného provozu plánuje vídeňská eventová a sportovní hala uvést panely od prosince, během listopadu již provedla zkušební provoz, a to k plné spokojenosti.
Instalace fotovoltaických panelů není jediným z ekologických opatření. Vídeňská hala plánuje řadu investic, které se dotýkají jak krátkodobých, střednědobých i dlouhodobých projektů. Ty mají docílit, aby hala do pěti let ke svému provozu využívala pouze lokální obnovitelnou energii. Jako příklad plánovaných opatření lze uvést instalaci inteligentního osvětlení, chlazení a vytápění, rychlejší přechod na LED osvětlení nebo venkovní zateplení. Wiener Stadthalle navíc uvažuje i o zpětném získávání tepla z haly D, jehož potenciál nyní prozkoumává.
Další informace
Foto: Wiener Stadthalle, (c)Bildagentur Zolles Arch Halle, F. Dietrich Untertrifaller
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů