Pátek, 29. března 2024

Zemědělský fond rozdělí 27 milionů Kč farmářům ze znevýhodněných oblastí

Zemědělský fond rozdělí 27 milionů Kč farmářům ze znevýhodněných oblastí

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) rozdělí na dotacích 27 milionů Kč mezi 747 zemědělců hospodařících na půdě na území národních parků nebo I. zón chráněných krajinných oblastí (CHKO). Většinou jde o území, kde jsou ztížené přírodní podmínky a kompenzace mají pokrýt zemědělcům dodatečné náklady související s ochranou přírody, kdy musí především omezit hnojení. Fond tento týden začal vydávat rozhodnutí žadatelům. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí SZIF Miroslav Bína.

Loni SZIF na kompenzační platbě rozdělil 28 milionů Kč. O podporu mohou žádat zemědělci, jejichž pozemky leží současně na území národních parků nebo CHKO a v soustavě chráněných území Natura 2000, kterou společně vytváří členské státy Evropské unie.

"Žadatel může požádat o platbu minimálně na jeden hektar zemědělské půdy s kulturou trvalý travní porost v oblastech Natura 2000, kterou má na sebe evidovanou a po celé období evidence na ni hospodaří. Současně musí celoročně dodržovat podmínky dopadů na životní prostředí a vyjma pastvy hospodářských zvířat zcela vyloučit používání hnojiv," uvedl vedoucí Oddělení metodiky environmentálních podpor Jan Borský.

Zemědělci mohou o kompenzační platbu žádat od roku 2020 na celém území národních parků s výjimkou zastavěného území a zastavitelné plochy obcí. Platba má dvě sazby podle umístění zemědělských pozemků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů