Čtvrtek, 25. dubna 2024

Držitelkou Ceny za komunikaci změny klimatu se stala bioložka Marie Šabacká

Držitelkou Ceny za komunikaci změny klimatu se stala bioložka Marie Šabacká

Držitelkou Ceny za komunikaci změny klimatu se dnes stala polární bioložka Marie Šabacká. Ocenění převzala v pražském Technologickém centru UMPRUM od zástupců Informačního centra OSN v Praze a Učené společnosti České republiky (USČR). Organizátoři o tom ČTK informovali v tiskové zprávě. Cenu za celoživotní přínos obdržel in memoriam genetik a molekulární epidemiolog Radim Šrám, který v úterý ve věku 83 let zemřel.

Marie Šabacká je vedoucí pracovnicí Centra polární ekologie na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. O dopadech klimatické změny na pevninské ledovce a polární oblasti informuje i na sociálních sítích. Podle ní budou v nejbližších letech nutné odklon od fosilních paliv a s tím spojené transformace a modernizace energetiky, průmyslu i dopravy, pokud se klimatická krize nemá vymknout kontrole.

,,Poznatky o změně klimatu dokáže přiblížit srozumitelně a poutavě na základě vlastní zkušenosti a osobního příběhu s mírou naléhavosti, která tématu náleží," zdůvodnili udělení ceny organizátoři. Společně s oceněním Šabacká převzala peněžní dar 30.000 korun a symbolickou sazenici stromu.

Šrám se dlouhodobě zabýval znečišťováním životního prostředí a jeho dopady na kvalitu lidského života. Na Akademii věd ČR byl vedoucím Oddělení genetické ekotoxikologie Ústavu experimentální medicíny a předsedou Komise pro životní prostředí. Výzkumu se věnoval i na Ostravské univerzitě a působil rovněž jako expert ve Světové zdravotnické organizaci, kde se zabýval vlivem znečištění na dětský genetický kód. Ocenění podle organizátorů získal za celoživotní úsilí o zlepšování kvality života lidí i životního prostředí. Na slavnostním ceremoniálu dnes přítomní uctili jeho památku minutou ticha.

Cenu za komunikaci změny klimatu uděluje Informační centrum OSN v Praze a USČR od roku 2019. V minulosti ji získal klimatolog Radim Tolsz, zakladatel expertního týmu Fakta o klimatu Ondráš Přibyl a klimatolog Miroslav Trnka. Cena za celoživotní přínos se minulý rok udělovala poprvé, obdržel ji ekolog Bedřich Moldan.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů