Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologičtí aktivisté v Berlíně a Mnichově opět zablokovali dopravní tepny

Ekologičtí aktivisté v Berlíně a Mnichově opět zablokovali dopravní tepny

Ekologické hnutí Poslední generace (Letzte Generation) dnes v Berlíně a dalších německých městech opět zablokovalo dopravu na vytížených silničních tepnách. V Berlíně aktivisté na zhruba hodinu omezili příjezd k městské dálnici. Méně úspěšní byli v Mnichově, kde chtěli narušit provoz na rušném náměstí Karlsplatz. Policie jim v tom ale zabránila.

V Berlíně se během ranní špičky členové hnutí přilepili k vozovce na ulici Beusselstrasse, která slouží jako přivaděč k vytížené městské dálnici A100. Po necelé hodině policie silnici plně zprůjezdnila.

"Neděláme to z lehkomyslnosti. Problémy způsobené lidem nás mrzí. Nevíme ale o žádných jiných účinných prostředcích, abychom se všichni zachránili," uvedla berlínská pobočka Poslední generace k dnešnímu protestu v metropoli. Mluvčí policejních odborů GdP Benjamin Jendro k tomu poznamenal, že k protestům nehledě na problém musí demonstranti vždy využívat jen zákonné prostředky, jinak hrozí, že pro některá přesvědčení to platit nebude.

"Také nechceme, aby se třeba nacisté přilepovali k silnicím jen kvůli tomu, že jsou přesvědčeni, že musí znovu vyhlásit Třetí říši," řekl Jendro.

Na mnichovském náměstí Karlsplatz známém jako Stachus se chtěla ráno přilepit k vozovce skupina aktivistů, čemuž ale policie zabránila. Policisté aktivisty zablokovali ještě na tramvajové zastávce. Několik členů hnutí se ale přilepilo k silnici u náměstí, policie je ale rychle z vozovky odtáhla. Mnichovská policie sdělila, že celý protest trval asi 45 minut a že dopravu nijak vážně nenarušil.

Bavorská metropole již před dvěma týdny zakázala, aby se demonstranti během svých akcí lepili k silnicím. Zákazem, který platí prozatím do 8. ledna, se Poslední generace odmítá řídit, což ale znamená, že se hnutí vystavuje trestnímu postihu.

Policie v Mnichově také oznámila, že bude po aktivistech vymáhat finanční náhrady, které by mohly pro každého demonstranta činit mezi 250 až 1500 eury (6000 až 36.000 Kč). Tato částka by měla pokrýt náklady na rozpouštědla a práci zasahujících policistů.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů