Čtvrtek, 28. března 2024

Koncem roku roste množství světelného elektroodpadu, domácnosti se zbavují starých spotřebičů

K výměně motivuje snaha zlepšit osvětlení bytu či rodinného domu a snížit účet za energie. Nejčastěji se ke svícení využívají LED technologie. Vzniklý elektroodpad rozhodně nepatří do koše, třeba i takové žárovky lze téměř celé recyklovat.

Koncem roku roste množství světelného elektroodpadu, domácnosti se zbavují starých spotřebičů

Vánoční svátky představují pro mnoho domácností příležitost vyměnit starý elektrospotřebič za nový. Týká se to i různých typů svítidel. Ta si lidé v tuto dobu pořizují často jako doplněk interiéru pro vytvoření sváteční atmosféry. V tuzemských domácnostech je celkem více než 63 milionů svítidel, jak vyplývá z průzkumů společnosti EKOLAMP.

Češi se nebojí se světly a světelnými zdroji experimentovat a různě je kombinují. V tuzemské domácnosti je svítidel v průměru čtrnáct, například stropních či nástěnných, lustrů, lamp či lampiček.
,,Nejčastěji využívají domácnosti ke svícení LED technologii - jak ve formě žárovek, tak celých svítidel s integrovanými LED diodami. Obliba tohoto typu osvětlení je dána úsporností, dlouhou životností a touhou zlepšit nejen světelný komfort, ale i vzhled domácnosti," shrnuje poznatky z minulých let Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP.
I kvůli vysokým cenám energií společnost EKOLAMP očekává, že lidé budou více vyřazovat neúsporné typy žárovek, například halogenové. ,,Provoz 40wattové halogenové žárovky se už prostě nevyplatí a někdy je lepší nahradit ji už před koncem životnosti," říká Zuzana Adamcová.
Službu recyklace mají spotřebitelé předplacenou
Elektroodpad rozhodně nepatří do koše, protože jej lze téměř 100% recyklovat a vytříděné materiály znovu využít. ,,Navíc je nutné z odpadu odborně odstranit případné zdraví škodlivé látky, například toxickou rtuť, která se v malém množství nachází v úsporných zářivkách obsahujících luminofor," vysvětluje Zuzana Adamcová. Elektroodpad lze odevzdat k likvidaci ve sběrných dvorech obcí či v obchodech s elektrem.
Pozor, světelné zdroje - žárovky - je nutné z lustrů a lampiček vymontovat a uložit výhradně do speciálních sběrných nádob. V žádném případě se nesmějí vyhazovat mezi jiné vyřazené elektrospotřebiče. ,,Důvodem je křehkost světelných zdrojů: mezi ostatním elektroodpadem by se mohly rozbít. Některé typy navíc obsahují malé množství rtuti, která by se při rozbití mohla uvolnit do okolí," vysvětluje Zuzana Adamcová.


TIP: Všechna místa kam s elektroodpadem (nejen světelným) najdete na KAMsNIM.cz

Služby zpětného odběru a ekologické recyklace si lidé předplácejí při nákupu nového spotřebiče. ,,Od loňského roku je částka za recyklaci navíc uvedena na účtence samostatně, aby bylo spotřebiteli jasné, kolik za službu platí, a připomněla mu, aby této služby využil," uzavírá Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP.
O společnosti EKOLAMP s.r.o.

Společnost EKOLAMP je neziskový kolektivní systém pro zpětný odběr elektrozařízení. Zdarma poskytuje služby sběru a recyklace jak firmám a institucím, tak i běžným občanům. Kolektivní systém EKOLAMP sdružuje výrobce a dovozce elektrozařízení, za které plní jejich zákonné povinnosti týkající se sběru elektroodpadu. Za tímto účelem buduje po celé České republice širokou síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých elektrozařízení a jejich zpracování včetně následného využití materiálu a odstranění zbytkových odpadů. Více informací na www.ekolamp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů