Pátek, 29. března 2024

ECOBAT získal oprávnění k provozování kolektivního systému. Nově nabízí řešení pro průmyslové a startovací baterie

ECOBAT získal oprávnění k provozování kolektivního systému. Nově nabízí řešení pro průmyslové a startovací baterie

ECOBAT se stává prvním kolektivním systémem v České republice, který získal oprávnění k provozování kolektivního systému pro zpětný odběr baterií a akumulátorů. ECOBAT nově může zastupovat výrobce a dovozce přenosných, průmyslových a startovacích baterií, které pro své legislativní povinnosti zvolí kolektivní plnění. Zároveň je oprávněn zajišťovat zpětný odběr všech baterií bez ohledu na to, zda jsou odebírány od spotřebitelů nebo od jiných konečných uživatelů (firmy, organizace, úřady apod.). Oprávnění bylo uděleno Ministerstvem životního prostředí na dobu neurčitou.

Spotřeba baterií rok od roku roste. Přibližně z 85 % budou využívány pro e-mobilitu, z dalších 13 % pro úložiště energie a jen ze 2 % ve spotřební elektronice. S nárůstem poptávky baterií jde ruku v ruce také rozšíření sběrné sítě, nutnost třídění baterií, bezpečnost a prevence při jejich skladování, a současně rozvoj a zefektivnění služeb, které nově ECOBAT nabízí.
ECOBAT svoje služby poskytuje všem registrovaným výrobcům a dovozcům kolektivních systémů (ASEKOL, ELEKTROWIN, RETELA) zajišťujících zpětný odběr a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů. Získané oprávněné umožní maximálně efektivní plnění povinností stanovených zákonem VUŽ i v této oblasti. Vzájemná a výjimečná spolupráce v ČR mezi kolektivními systémy se týká všech skupin baterií integrovaných do elektrozařízení.
,,Pro získání nového oprávnění jsme splnili veškeré zákonné požadavky vyplývající z nové legislativy," říká Kateřina Vránková ze společnosti ECOBAT, ,,z udělení oprávnění máme velkou radost, ale je to jen začátek. Získání oprávnění je pro ECOBAT důležité k rozvoji nových služeb. Už v příštím roce nás neminou další výzvy spojené s připravovaným nařízením Evropské Unie, které mimo jiné přináší další rozšíření skupin baterií, ambicióznější cíle sběru a kvót recyklace a mnoho dalších povinností, takže nudit se rozhodně nebudeme.
Za obdrženým oprávnění je asi dvouleté snažení, nejen samotného týmu ECOBAT, ale do samotného procesu už teď se zapojilo přes 1400 výrobců, kteří podepsali smlouvu o kolektivním plnění pro všechny skupiny baterií. Obce a další sběroví partneři, kteří s námi vybudovali veřejnou sběrnou síť pro startovací baterie.
ECOBAT je česká nezisková společnost založená v roce 2002 výrobci baterií - značek Bateria, GP, Panasonic a Varta, Energizer, Duracell - s cílem umožnit výrobcům a dovozcům splnit povinnost zpětného odběru pro český trh. ECOBAT dává použitým bateriím nový život a řadí se k evropské špičce v jejich sběru. Odpadní baterie lze pohodlně a zdarma odevzdat na jednom z 27 000 sběrných míst. ECOBAT organizuje jejich sběr, proces třídění a recyklace. ECOBAT je zapojen do aktivit ČAObH, je členem evropské asociace EUCOBAT sdružující národní systémy zajišťující sběr baterií a partnerem evropského sdružení RENEOS, které pro výrobce baterií zajišťuje sběr, opakované použití, přepravu a recyklaci lithiových baterií.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů