Sobota, 20. dubna 2024

Škody na životním prostředí kvůli válce Kyjev odhaduje na 46 miliard dolarů

Škody na životním prostředí kvůli válce Kyjev odhaduje na 46 miliard dolarů

Ruská invaze způsobila na ukrajinském životním prostředí škody v hodnotě 46 miliard dolarů (přes bilion korun), odhaduje ukrajinské ministerstvo životního prostředí. Vyplacení této částky v plné výši chce Kyjev podle listu Ukrajinska pravda na Moskvě vymáhat.

"Hlavní podíl na vyčíslených ztrátách představuje znečištění ovzduší - 27 miliard dolarů (598 miliard korun)," uvedl ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilec, podle kterého se v důsledku ruského válčení dostalo do ovzduší více než 42 milionů tun skleníkových plynů. To lze srovnat s ročními emisemi Bulharska, dodal ministr.

Hlavními příčinami znečištění ovzduší jsou podle Strilce lesní požáry a útoky ruské armády na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rusko na Ukrajinu zaútočilo loni 24. února, od začátku loňského října se pak Ukrajinci potýkají se vzdušnými údery cílenými na města a kritickou infrastrukturu. V zimních měsících to provázejí výpadky elektřiny, tepla i vody.

Válčení zničilo bezmála třetinu ukrajinských lesů, odhaduje ukrajinské ministerstvo životního prostředí, podle kterého oheň spálil nejméně 23.300 hektarů. Škody v odhadované hodnotě 18 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun) ruská agrese napáchala také na půdě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů