Pátek, 26. dubna 2024

Klimatičtí aktivisté zablokovali hlavní silnici do Haagu

Klimatičtí aktivisté zablokovali hlavní silnici do Haagu

Stovky klimatických aktivistů dnes zablokovaly jednu z hlavních silnic směřujících do nizozemského hlavního města Haagu. Policisté podle agentury AP zatýkali demonstranty, kteří odmítli silnici opustit. Aktivisté přitom odmítají pokusy úřadů protestům bránit a obávají se omezování práva demonstrovat.

Mnozí protestující mávali barevnými vlajkami se symbolem skupiny Extinction Rebellion a jeden z nich držel v rukou nápis "Toto je slepá silnice". Podle AP obsadili silnici A12 poblíž dočasného sídla nizozemského parlamentu. Dění přihlížela policie a stovky další demonstranti.

Zhruba hodinu po začátku blokády začali policisté zatýkat demonstranty, kteří odmítali silnici opustit. Před několika dny úřady zadržely šest aktivistů Extinction Rebellion kvůli podezření na pobuřování v souvislosti s výzvami k zapojení do dnešního protestu. Dnes soud dalšímu aktivistovi na 90 dní zakázal vstup do příslušné oblasti.

Zatýkání a další opatření vyvolaly mezi aktivisty projevy nespokojenosti, neboť podle nich zasahují do jejich práva uspořádat pokojný protest. Mluvčí Extinction Rebellion Anne Kerversová řekla, že velký počet účastníků dnešního protestu "ukazuje, co si společnost myslí o dotacích na fosilní paliva a o zastrašování a kriminalizaci nenásilného klimatického aktivismu".

Prokuratura opatření hájí tím, že podezřelí svolávali stoupence k účasti na "nebezpečné a narušující" blokádě silnice. Vyzývání k trestnému činu, jako je blokování veřejné silnice, je podle ní v podstatě pobuřování. Blokáda přitom údajně ohrožuje motoristy i protestující.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů