Neděle, 5. května 2024

Je načase zbavit české domácnosti věčných chemikálií!

Je načase zbavit české domácnosti věčných chemikálií!

Po dvou letech příprav byl Evropskou agenturou pro chemické látky (ECHA) zveřejněn návrh celoevropské legislativy, jehož účelem je zakázat skupiny chemických látek PFAS 1, tzv. věčných chemikálií, ve spotřebitelských výrobcích. Návrh je v některých ohledech revoluční. Dřív byly zakazovány pouze jednotlivé látky, současný návrh se vztahuje na celou skupinu více než 10 000 perfluorovaných chemických látek včetně fluoropolymerů, pro které jsou mnohé PFAS základním stavebním kamenem.

PFAS by podle návrhu měly být zakázány ve spotřebním zboží, jako je kosmetika, nádobí, potravinové obaly, lyžařské vosky a textil. Tento fakt organizace Arnika vítá. Požadovala jej už v mezinárodní výzvě Zakažte PFAS 2, kterou iniciovala na podzim 2022. Výzva, kterou podpořilo více než 115 organizací z celého světa, požaduje úplný zákaz PFAS ve spotřebitelských výrobcích do roku 2025 a ve všech použitích do roku 2030.

Bohužel legislativa k tomuto zákazu bude dokončena přibližně za 2 roky a na její vstup v platnost bude 18měsíční lhůta, zákaz tedy bude s největší pravděpodobností zaveden až v letech 2026/2027. Nebezpečí plynoucí z používání látek PFAS je přitom velmi vážné.

Výzva bude proto v březnu předána Evropské komisi. Zároveň však oslovuje také orgány jednotlivých států EU, aby urychleně jednaly na své úrovni. ,,Ještě před narozením jsou děti vystaveny působení PFAS v matčině děloze. PFAS se do našeho těla dostávají prostřednictvím potravin, pitné vody a každodenně používaných spotřebních předmětů, jako jsou výrobky osobní hygieny a obaly potravin. V Evropě má 14 % dospívajících v těle hladiny PFAS, které překračují zdravotní doporučení." říká Karolina Brabcová, vedoucí kampaně Toxické látky ve spotřebním zboží organizace Arnika.

Arnika výzvu Zakažte PFAS proto předala už v lednu 2023 ministerstvu životního prostředí a věří, že nový ministr udělá maximum pro jejich stažení z českého trhu ještě před termínem celoevropského zákazu.

,,Široká škála zainteresovaných stran včetně spotřebitelů, vědců, lékařů, ekologů a zákonodárců se shoduje na tom, že je třeba co nejdříve přijmout rychlý zákaz výroby a používání PFAS. Je nejvyšší čas jednat, a to nejen tlakem na jejich zákaz, ale také zvýšenou snahou okamžitě se vyhnout výrobkům obsahujícím PFAS v našem každodenním životě." dodává Karolina Brabcová

Arnika také nabádá české domácnosti, aby samy aktivně hledaly vhodné alternativy k výrobkům obsahujících "věčné chemikálie". Výskyt PFAS ve spotřebním zboží je spojován s řadou nepříznivých zdravotních účinků, včetně onemocnění štítné žlázy, poškození jater, sníženou porodní hmotností, obezitou, cukrovkou, vysokou hladinou cholesterolu a sníženou reakcí na běžné očkování a zvýšeným rizikem rakoviny prsu, ledvin a varlat. Zdravotní rizika se dále zvyšují u zranitelných skupin. Na dnešní nečinnost doplatí naše děti, těhotné ženy a vyvíjející se plody dalších generací. Přibývají také důkazy o dopadech na plodnost, vývoj a poruchy chování. V důsledku stále rostoucí výroby se PFAS v průběhu desetiletí nahromadily v životním prostředí a byly nalezeny doslova všude, od dešťové vody, přes organická vejce až po mateřské mléko.

Spotřebitelé by si měli začít klást otázky, zda jim stojí nepřilnavá pánev s obsahem PFAS za potenciální riziko vzniku rakoviny. Zda jim stojí komfort nepromokavé bundy 3 za hrozbu neplodnosti, zejména u rizikových skupin obyvatelstva včetně těhotných žen a dětí. Nebo zda jim stojí použití rychlejšího lyžařského vosku za intoxikaci prostředí těmito látkami. Řešení je přitom jednoduché, věnovat výběru tohoto zboží o pár minut víc a vybírat takové, kde je explicitně řečeno, že jsou PFAS-free a PFC-free.

S urychleným odstraňováním výrobků s obsahem PFAS z českých domácností chce organizace Arnika pomoct i přímo. V dohledné době bude sbírat kontakty na dobrovolníky, kteří se budou účastnit chemických auditů domácností, kde budou PFAS jednou ze skupin sledovaných látek nahrazovaných ve výrobcích každodenní spotřeby v našich domovech. Od září pak začne pro dobrovolníky série kurzů. Pro bližší informace sledujte web Arniky. 4

Poznámky:

1. Co jsou PFAS? https://arnika.org/toxicke-latky/databaze-latek/perfluorovane-a-polyfluorovane-latky-pfas

2. Výzva Zakažte PFAS https://www.banpfasmanifesto.org/en/

3. Analýza dětských bund https://arnika.org/analyzy-detskych-outdoorovych-bund-na-vecne-chemikalie

4. Tematická stránka Jedy v domácnosti https://arnika.org/toxicke-latky/nase-temata/pro-spotrebitele/jedy-v-domacnosti

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů