Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sedmá generace 1/2023: O drogách a tak

Sedmá generace 1/2023: O drogách a tak

Co přinese legalizace marihuany? Jak zkrotit kratom? V čem pomáhají psychedelika? Jsme všichni cvoci? Jak žít zdravě? Komu patří Lisabon? V čem může být Rusko veliké? Povolí EU geneticky modifikované organismy? Kdo chrání okatého skřítka? Svítá bioplynkám na lepší časy? Jak najít prospěšnou práci? Kdo v Praze divočí? Lützerath, německé Libkovice? Lovit velryby? Daří se kočce divoké? Jak přistupovat k půdě? Co se stalo dobrého? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V prvním letošním čísle se zaměřujeme na drogy a jejich psychologické, společenské i environmentální důsledky. Žaneta Gregorová nás na úvod provede aktuální debatou o legalizaci marihuany, Kristýna Čermáková ji doplňuje ohledáním hranice mezi ne/legálností různých substancí. Kristýna Kousalíková se zamýšlí nad účinky a možnou regulací nového hitu kratomu, Karolína Kupková přibližuje léčebné schopnosti psychedelik a Ester Dobiášová fotoreportážně představuje osobní zkušenost uživatele psilocybinu Jonáše.

Vedle drog se můžete těšit i na řadu dalších témat. Radovan Plášek reflektuje fotografie na sociálních sítích, Kristýna Čermáková si všímá volně žijících zvířat v Praze a rekapituluje nové poznatky o výskytu kočky divoké. Profesorka Ľuba Lacinová po čase zachycuje vývoj na geneticky modifikované frontě, Karolína Poláčková představuje projekt velké bioplynové stanice v Brně, Marek Soška zasazuje protesty v Lützerathu do klimatického kontextu, Ester Dobiášová hledá práci s přesahem a Mikuláš Stoklasa rozebírá ekologické plány kopřivnické Tatry.

S Adriánou Henčekovou se dále vydáme do Lisabonu zmoženého globální turistikou, s filosofkou Freyou Mathews pak do dálněvýchodního Pleistocenního parku. Zuzana Mukumayi Filipová hovoří se zooložkou Miladou Řehákovou o záchraně nártouna filipínského i s novinářem Jiřím Paszem o ne/závislosti na drogách. Tomáš Uhnák pak připravil druhou část pozoruhodného rozhovoru s rakouským půdoznalcem Matthiasem Strahlhoferem.

V Kulturní zahradě oceníme dokumentární film z Faerských ostrovů Chuť velryby, knižní sci-fi ságu Mycelium, sondu do českého pervitinového fenoménu PIKO a chytrého rádce Tahle kniha vám možná zachrání život. K tomu všemu jako obvykle přidáváme pravidelné sloupky a rubriky: feministickou La Lupu, optimistickou Terrapii, dokumentární Nedej se! či přehledy nových knih, eko-událostí, vašich ohlasů a budoucích akcí. Novinkou je rubrika BezNaděje, v níž vás Karolína Kupková seznámí s povzbudivými zvěstmi.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěnou verzi Sedmé generace si můžete pořídit na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Floowie.com nebo knihy.cz. Všechny informace o předplatném 7.G najdete tady. V příštích číslech se můžete těšit například na esoteriku, folklór, pytláctví, šelmy, tmu, jemný aktivismus nebo chytrý urbanismus. Děkujeme vám za podporu!

Nezávislé jaro přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů