Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanecký návrh dává veřejnosti jen omezené možnosti chránit životní prostředí

Poslanecký návrh dává veřejnosti jen omezené možnosti chránit životní prostředí

Už příští týden bude Poslanecká sněmovna projednávat pozměňovací návrhy k novele stavebního zákona a s ní souvisejících zákonů. Jedním z nich bude také návrh na obnovu práva veřejnosti chránit životní prostředí při povolování staveb. Vládní návrh, v rozporu s programovým prohlášením, se zapojením veřejnosti do povolování staveb, které mají dopady na životní prostředí, nepočítal. Situaci částečně, ale nedostatečně, řeší poslanecký pozměňovací návrh.

Arnika a Zelený kruh vyzvala poslance k obnovení účasti veřejnosti při povolování staveb v otevřeném dopise, ke kterému se do konce února přidalo 140 spolků z celého Česka. V pondělí 6. března v 17:00, pořádají ve spolupráci s Greenpeace a dalšími organizacemi, na Staroměstském náměstí před Ministerstvem pro místní rozvoj happening, kterým chtějí na poslance znovu apelovat, aby předložili a podpořili návrh, který umožní veřejnosti plnohodnotně chránit přírodu a krajinu při povolování staveb.
První reakcí na výzvu spolků je poslanecký návrh připravený ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.[1] Spolkům však nabízí pouze možnost účastnit se povolování staveb v případě, že je spojeno s kácením stromů nebo udělením výjimky z ochrany zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů.
"Poslanecký návrh považujeme za nedostatečný. Zlepšuje sice současnou situaci, kdy veřejnost nemá vůbec žádnou možnost se vyjádřit k většině stavebních záměrů, ale z neznámých důvodů redukuje ochranu životního prostředí na ochranu stromů a chráněných rostlin a živočichů. Ochrana krajiny v poslaneckém návrhu zcela chybí," varuje Petra Kolínská ze Zeleného kruhu.
"Životní prostředí nelze redukovat na ochranu stromů a chráněných živočichů. Veřejnost by měla mít právo vyjádřit se také k nevratným záborům půdy, zásahům do krajiny nebo ochraně vody. V době klimatické krize jsou tato témata stále naléhavější. Budeme proto dále apelovat na poslance, aby umožnili veřejnosti chránit přírodu a krajinu tak, jak to předpokládá zákon o ochraně přírody a krajiny, tedy všech jejích složek," vysvětluje architektka Anna Vinklárková ze sdružení Arnika.
Otevřený dopis poslancům, který podpořilo již 140 spolků, obsahuje žádost, aby poslanci obnovili účast veřejnosti v rozsahu, v jakém byla do roku 2018. Podporu účasti veřejnosti vyjádřil rovněžúřad ombudsmana. Návrhy novely stavebního zákona a zákonů souvisejících, jsou nyní projednávány ve výborech poslanecké sněmovny. Poslanci mohou předkládat pozměňovací návrhy do konce druhého čtení, které je naplánováno na 7. března. Třetí čtení, kde se bude o návrzích hlasovat, bude pravděpodobně 22. března.

[1] Pozměňovací návrh k vládnímu návrhu, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o jednotném environmentálním stanovisku (sněmovní tisk č. 329) předkládají poslanci Kocmanová (Piráti), Krutáková (STAN), Slavík (TOP09) a David Šimek (KDU-ČSL).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů