Pátek, 29. března 2024

Vyhodnocení internetové soutěže Máte doma muzejní kousek ročník 2022

Vyhodnocení internetové soutěže Máte doma muzejní kousek ročník 2022

V uplynulém roce připravilo NTM ve spolupráci s kolektivním systémem ELEKTROWIN, a.s., již šestý ročník internetové soutěže s názvem ,,Máte doma muzejní kousek?" Soutěž byla spuštěna 1. dubna 2022 a její průběžné vyhodnocování bylo rozděleno jako v předchozích letech do tří čtvrtletí. Soutěž byla příležitostí nabídnout svůj vysloužilý spotřebič do sbírek Národního technického muzea, a to prostřednictvím online formy z pohodlí domova.

Je přirozené, že po obrovském zájmu a množství vyhodnocených nabídek v ročníku 2021 byl počet zaslaných nabídek v roce 2022 výrazně menší. Zredukované nabídky tak kurátoři NTM vybrali pro začlenění do sbírek jen jeden předmět, a to promítačku zvukových filmů na 16 mm značky Meopta pro doplnění sbírky Foto-Kino. Takovýto výsledek, nám mimo jiné dává informaci i o tom, že soutěž neslouží jen pro doplňování sbírky Technika v domácnosti.

Vzhledem k omezenému výběru jsme se tak rozhodli vítěze kategorie ,,Nej" Muzejní kousek roku 2022 nevyhlásit. Budeme tedy doufat, že se v příštím roce dočkáme širší nabídky, z které budeme moci zvolit jednoznačného vítěze.

Recyklační víkend online 2022 výsledek

V našem tradičním podzimním výběrovém programu jsme byli o něco úspěšnější a z uplynulého ročníku Recyklačního víkendu, který se ve svém tradičním říjnovém termínu konal opět na sociálních sítích NTM byly do sbírky Technika v domácnosti doplněny tyto tři předměty:

  1. Topná spirála typ 180 výrobce Elektro-Praga s.r.o. z poloviny 40. let 20. století v bezvadném stavu, doplní naši rozvinutou kolekci těchto přenosných drobných vařidel.
  2. Převodník elektrického napětí do zásuvky ze 120 - 220 V opět ze 40. let 20. století. Tato zajímavost doplní sbírkovou kolekci s ohledem na možnost dokumentace skutečnosti 40. a 50. let minulého století, kdy rozvodná síť pracovala s napětím 220 V, ale v domácnostech bylo stále velké množství spotřebičů konstruovaných pouze na 120V nebo naopak existovaly bytové domy disponující napětím jen do 120 V a nové spotřebiče již ke svému provozu potřebovali elektrické napětí vyššího výkonu.
  3. Vysavač Jupiter s kompletním příslušenstvím dochovaný v původní prodejní tašce, který byl zakoupen v polovině prosince 1964.

Nový ročník obou akcí bude vyhlášen na stránce www.muzejnirecyklace.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů