Pátek, 19. dubna 2024

EBRD poskytne skupině zemí EU včetně Česka 1,1 miliardy eur na udržitelnost

EBRD poskytne skupině zemí EU včetně Česka 1,1 miliardy eur na udržitelnost

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) poskytne skupině členských zemí Evropské unie včetně České republiky 1,1 miliardy eur (26 miliard Kč). Chce jim pomoci zlepšit udržitelnost a minimalizovat dopady na životní prostředí, aby tak dosáhly svého plného zeleného potenciálu. Banka to uvedla ve svém dnešním sdělení.

Přímé investice nebo finanční zprostředkování zamíří kromě České republiky také do Bulharska, Chorvatska, Estonska, Řecka, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska, na Slovensko a do Slovinska. Investiční výbor unijního fondu InvestEU schválil záruky v hodnotě až 150 milionů eur pro první operace EBRD.

Finanční prostředky podpoří zelené a udržitelné investice v komunálu, dopravě a energetice s cílem pomoci řešit problémy životního prostředí. Podpoří také úspěšný program EBRD Green Cities, který je aktivní ve více než 50 městských oblastech a pomáhá jim urychlit přechod k zelené ekonomice. Vyčleněné peníze také mají pomoci vybraným unijním zemím zotavit se z nedávné pandemické krize, vyřešit nedostatky v infrastruktuře a zlepšit konkurenceschopnost a socioekonomickou konvergenci těchto zemí EU s ostatními členskými státy.

Typické projekty, které se dočkají financování, jsou mimo jiné recyklační iniciativy, zelené budovy, udržitelné potravinářské produkty, skladování energie, odpadní voda nebo nízkouhlíková a městská doprava.

EBRD vznikla v roce 1991 s cílem pomoci zemím bývalého východního bloku s transformací na tržní hospodářství. Později svou působnost rozšířila do zemí Blízkého východu a Střední Asie. Česká republika patří k zakládajícím členům EBRD.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů