Pátek, 10. května 2024

Praha rozdělí 102 žadatelům 9,7 mil. Kč na ekologické vytápění

Praha rozdělí 102 žadatelům 9,7 mil. Kč na ekologické vytápění

Pražský magistrát rozdělí mezi 102 domácností asi 9,7 milionu korun z dotací na podporu ekologického vytápění. V pondělí o tom rozhodli městští radní. Většina peněz, asi 9,3 milionu, půjde na instalaci tepelných čerpadel. Město loni změnilo nastavení podpory, která byla do té doby určena zejména na budování plynových kotlů. Celkem město plánuje ve dvouletém programu rozdělit 50 milionů korun.

Praha v roce 2021 schválila klimatický plán, ve kterém se zavázala zlepšovat stav ovzduší v metropoli a snižovat emise oxidu uhličitého. "Podpora projektů ekologického vytápění a ohřevu vody v domácnostech je plně ve shodě s tímto závazkem. Praha za dobu trvání dotačního programu již podpořila desetitisíce domácností a naše podpora bude pokračovat i v následujících letech," uvedla náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti).

Od loňska lidé nemohou získat podporu na výměnu kotle na pevná paliva za plynový, což souvisí s ruskou agresí na Ukrajině a energetickou krizí v Evropě. Primárně jsou nyní dotace určeny na instalaci tepelných čerpadel, která tvoří 94 ze 102 schválených žádostí. Další dvě jsou na instalaci solárních panelů na ohřev vody a přitápění a šest domácností získá peníze na technologii regulující parametrů otopné vody z dálkového vytápění.

Celkem Praha podle v pondělí schváleného dokumentu v aktuálním programu podpořila 172 již hotových projektů za asi 17,5 milionu korun, dalších 171 za odhadovaných 17,3 milionu korun bylo schváleno a čeká na realizaci a u 19 úřad požádal o doplnění žádosti nebo je ještě nevyhodnotil. Domácnosti můžou žádosti v aktuálním programu podávat do letošního 30. září.

Program Čistá energie začal v roce 1994 a město od té doby podle informací magistrátu na modernizaci vytápění přispělo asi 54.000 domácnostem 670,6 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů