Úterý, 23. dubna 2024

Jihomoravský kraj letos rozdělí 14,8 milionu korun na boj proti suchu

Jihomoravský kraj letos rozdělí 14,8 milionu korun na boj proti suchu

Jihomoravský kraj letos podpoří 148 projektů bojujících proti suchu celkovou částkou 14,8 milionu korun. Projekty na svém jednání schválili radní, většinu z nich musí schválit i zastupitelé. Krajský úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

V prvním kole dotačního programu Podpora adaptačních opatření na změnu klimatu v roce 2023 se sešlo 151 žádostí, tři ale radní vyřadili kvůli nesplnění podmínek. Podle hejtmana Jana Grolicha je i ve složení žádostí vidět, že dotační program funguje. "Máme tu obce, které žádaly o dotaci na studii, ty teď žádají na projekty. A tam, kde jsme v minulosti podpořili projekty, se chystají realizovat. Hýbe se to a má to smysl," uvedl Grolich.

Peníze chtějí žadatelé použít na vznik vodního biotopu, obnovu větrolamu, ošetření stromů v parku, vytvoření tůní či zakládání krajinných trávníků. Loni bylo možné žádat peníze ze čtyř dotačních titulů, letos je jich šest. "Rozlišili jsme realizace vodních děl od protierozních opatření a nově jsme se zaměřili na zakládání krajinných trávníků - bylinných a lučních porostů. Zároveň jsme rozšířili možnosti, na co lze v dotačních titulech žádat - agrolesnictví a obnova polních cest s nezpevněným povrchem přírodního propustného rázu," uvedl náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti).

Dotační program má sloužit na zmírnění dopadů sucha na přírodu a život v kraji. Podle radních jsou nejvážnější důsledky hlavně na Znojemsku, Břeclavsku a Hodonínsku. Kromě samotných prací mohou obce využít dotaci i na přípravu projektové dokumentace nebo zpracování koncepce opatření.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů