Pátek, 29. března 2024

Milovice kvůli azbestu omezí vstup do některých částí bývalého vojenského areálu

Milovice kvůli azbestu omezí vstup do některých částí bývalého vojenského areálu

Město Milovice na Nymbursku lidem doporučí, aby nevstupovali na zpevněné plochy na kraji města v bývalém vojenském areálu, které by mohly být kontaminované nebezpečným azbestem. Vedení města tak reaguje na oznámení České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která na území dělá šetření. Rozsah kontaminace podle ní může být značný. ČTK to dnes řekl starosta města Milan Pour. Stejné doporučení na svých pozemcích v areálu umístí také Středočeský kraj, informoval ČTK středočeský radní pro majetek Libor Lesák (ODS).

"Jedná se o zpevněné plochy mezi poli, nepřesně označované jako cyklostezky, kam se v roce 2019 materiál navezl. Dnes odpoledne budeme dávat pásky na vstupy ze silnice směrem od Zbožíčka a od betonárky, doplníme tam varovnou ceduli, že vstup je na vlastní nebezpečí, a vyjádření ČIŽP," řekl Pour. Město podle něj vlastní jen menší část pozemků, většina území je v majetku Středočeského kraje. V nejbližších dnech má být podle Poura k dalšímu postupu schůzka se zástupci kraje, ČIŽP a krajské hygienické stanice.

"I přesto, že nemáme žádné oficiální výsledky šetření prokazující výskyt nebezpečných látek, z důvodu předběžné opatrnosti a v návaznosti na doporučení ČIŽP umístíme v lokalitě informační značení o tom, že vstup na pozemky je výhradně na vlastní nebezpeční," uvedl Lesák. Kraj se podle něj s vyjádřením ČIŽP obrátil rovněž na Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje, aby doporučila případná další opatření. "Předpokládáme však, že pokud by výsledky, kterými disponuje při vyšetřování Policie ČR či jiné orgány, prokazovaly zdravotně ohrožující data, mají tato místa zákonnou povinnost informovat majitele dotčeného pozemku, aby zde přijal příslušná opatření, což se dosud nestalo," doplnil Lesák. Kraj podle něj rovněž nechá oblast prověřit vlastními specialisty.

Podle ČIZP policie k vyšetřování případu přizvala odborného znalce v oboru čistota ovzduší a chemie se specializací azbest a ostatní anorganická vlákna. Pro trestní řízení má připravit znalecký posudek o rozsahu zasažení území. "Na základě dílčích zjištění znalce lze konstatovat, že rozsah kontaminace azbestem v lokalitě BVVP je značný," uvedla ČIŽP ve zprávě. Nelze podle ní vyloučit ani uvolňování respirabilních azbestových vláken. "Z tohoto důvodu je vstup do dané lokality výhradně na vlastní nebezpečí," doplnila ČIŽP.

Při bourání zchátralých objektů po sovětské armádě v Milovicích byly stovky tun materiálu s azbestem nadrceny a rozvezeny po celém areálu. Území bývalého vojenského prostoru tak bylo kontaminováno. Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a podvodu.

Smlouvu o dlouhodobém pronájmu bývalého vojenského prostoru uzavřel Středočeský kraj s firmou Mladá RP v prosinci 2010. Firma měla areál využívat 40 let, za což zaplatila dopředu 25 milionů Kč. Hejtmanství jí v roce 2016 za krajské vlády ČSSD a KSČM vypovědělo smlouvu kvůli nedodržení termínů pro demolice. Společnost ale tvrdila, že podmínky neporušila.

RP Mladá budovy bourala od roku 2012 do roku 2014. Veškerá suť byla tehdy této společnosti prodána za jednu korunu a firma se zavázala, že zajistí její likvidaci podle platné legislativy. Součástí dohody byl závazek firmy RP Mladá k dočištění pozemků a protřídění a zlikvidování skladovacích míst s uloženou sutí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů