Sobota, 20. dubna 2024

Europoslanci vyzývali k důraznější akci na poli boje s klimatickými změnami

Europoslanci vyzývali k důraznější akci na poli boje s klimatickými změnami

Svět ještě není na cestě k tomu, aby dosáhl závazku pařížské dohody udržet nárůst globálních teplot pod úrovní 1,5 stupně, upozornil dnes v Evropském parlamentu eurokomisař pro práci a sociální věci Nicolas Schmit. Podle něj je potřeba v boji s klimatickými změnami podnikat důraznější kroky. Ke zvýšení úsilí pak v následné debatě o závěrech poslední hodnotící zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) vyzývala také většina evropských poslanců.

"Čím méně toho uděláme nyní, tím více toho budeme muset učinit v příštích desetiletích a bude to znamenat vyšší náklady pro všechny ... Potřebujeme radikálně jednat na globální úrovni a bezprecedentní úsilí ve všech ekonomických sektorech ve všech zemích," zdůraznil v úvodu dnešní rozpravy na půdě Evropského parlamentu Schmit.

Mnozí poslanci Evropského parlamentu upozorňovali, že dopady klimatických změn jako sucho nebo požáry pociťuje svět včetně Evropy už nyní. Švédská poslankyně Jesicca Polfjärdová z lidovecké frakce (EPP) připomněla, že evropský kontinent se navíc otepluje rychleji než jiné části světa, na což dříve poukázala zpráva Světové meteorologické organizace.

"Už teď čelí Evropa suchu, máme extrémy vysokých teplot. Přitom řešení je v našich rukou," zdůraznil slovenský europoslanec Martin Hojsík, který je členem parlamentní frakce Renew Europe. Vyzval také k ukončení závislosti na plynu a příklonu k obnovitelným zdrojům.

"Někteří uvádějí, že Evropa nic nezmůže, že jsme odkázáni na Čínu a USA. Myslím, že tuto logiku nemůžeme přijmout," řekl v rozpravě český europoslanec Stanislav Polčák (STAN) z poslanecké skupiny evropských lidovců. Poukázal na často se objevující argument, že Evropská unie stojí za menším podílem emisí než Čína a USA. EU jako celek byla podle statistiky Our World in Data v roce 2021 po Číně a USA třetím největším producentem uhlíkových emisí na světě, i když na celkovém objemu emisí se podílí asi deseti procenty.

"Máme odpovědnost k budoucím generacím. Související problémy by nás tak či tak dohnaly - migrace, problémy v zemědělství, nedostatek potravin. Evropská komise k varováním přistupuje zodpovědně, musíme si ale domácí úkoly vypracovat sami v členských státech," zdůraznil také Polčák.

Někteří poslanci ale zprávu IPCC kritizovali jako ideologickou. Například španělský europoslanec Herman Tertsch z euroskeptické Strany evropských konzervativců a reformistů (ECR) hovořil o tom, že spíš než na boj s klimatickými změnami by se politici měli zaměřovat na udržení vysoké životní úrovně občanů. "Elity v Davosu vyzývají občany, aby se vzdali svého bohatství," prohlásil s odkazem na Světové ekonomické fórum, pořádané v Davosu.

Agáta Lukášková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů