Sobota, 20. dubna 2024

Novinky z ERÚ: Bojujeme proti energošmejdům, radíme, jak sdílet elektřinu a zveme na webinář

Novinky z ERÚ: Bojujeme proti energošmejdům, radíme, jak sdílet elektřinu a zveme na webinář

Energošmejdi porušují zákaz podomního prodeje

ERÚ i Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR) hlásí, že se nám po republice opět rozmáhá takový nešvar? Nepoctiví zprostředkovatelé energií, známí jako energošmejdi, znovu vyrazili do boje o zákazníky -? a my zase do boje proti nim! Zvláště nebezpeční jsou, pokud se objeví před dveřmi domu nebo bytu, přičemž často zcela ignorují zákaz podomního prodeje v obci. V některých případech ale jen využívají (nebo spíše zneužívají) změny v legislativě: Nově totiž nespadají pod živnostenský, ale pod energetický zákon, a pro zákaz jejich podomních rejdů je tedy potřeba upravit tržní řád. Tuto i další rady najdete v naší stručné a přehledné metodice (spolu s tiskovou zprávou zde).

A další aktivity na toto téma chystáme, sledujte proto náš web, Facebook a Twitter.

Novinka pro bytové domy: Radíme, jak vyrábět a sdílet elektřinu

Vlastní elektrárna. Už v loňském roce to bylo velké téma pro obyvatele rodinných domů, od letoška se týká také lidí v domech bytových. Naše novela vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou totiž zavádí jasná pravidla pro zřízení společné elektrárny a následné sdílení elektřiny. Do projektu se může zapojit libovolný počet sousedů (není tedy nutná účast ,,celého baráku") a každý si může i nadále ponechat svého dodavatele elektřiny. Celý systém funguje tak, že v domě vznikne jedno vůdčí odběrné místo a libovolný počet přidružených odběrných míst (= účastníků). Všechna jsou připojená do jedné hlavní pojistkové skříně, energie se tedy sdílí bez využití distribuční soustavy.

Podrobně sdílení elektřiny v bytových domech rozebíráme v tomto článku na webu, nejdůležitější body jsme vypíchli do desatera.

Zveme na webinář ,,Obec jako zákazník"

Znáte to z praxe! Obce a města uzavírají nepřeberné množství smluv, z nichž drtivé většiny si nikdo nevšimne, natož aby ocenil jejich výhodnost. Problém nastává v opačném případě. A nemusí ani jít přímo o chybu v kontraktu, stačí ,,pouze", když dodavateli něco výslovně nezakážete. Smlouvy v energetice jsou navíc v lecčems specifické, a my si to dobře uvědomujeme.

Právě proto pořádáme, společně se SMO ČR, webinář ,,Obec jako zákazník". Proběhne v pátek 26. května od 9:00 hodin. Link k připojení, stejně jako podrobnosti, zveřejníme na tomto odkazu, kde zároveň můžete s předstihem položit otázky. Přednášejícími budou naši odborníci: ředitel sekce správních činností Jakub Med a právnička s dlouholetými zkušenostmi s ochranou spotřebitele Jana Štanclová.

Chcete novinky z ERÚ dostávat pravidelně? Přihlaste se k odběru našich tiskových zpráv!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů