Čtvrtek, 28. března 2024

Aktualizované informace v rámci Zelené dohody

 Aktualizované informace v rámci Zelené dohody

Ve středu 3.května zveřejnil Evropský parlament aktualizované informace v rámci Zelené dohody. Poslanci Evropského parlamentu schválili pro začátek roku 2023 následující:

  • Revizi systému EU pro obchodování s emisemi tak, aby od roku 2027 zahrnoval znečišťující odvětví, jako jsou budovy, silniční doprava a námořní doprava. Reformy postupně zruší bezplatné povolenky pro leteckou dopravu do roku 2026 a podpoří používání udržitelných leteckých paliv.
  • Přezkoumání rezervy tržní stability s cílem řešit strukturální nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou po povolenkách v systému obchodování s emisemi.
  • Zavedení nástroje úniku uhlíku, který určí cenu uhlíku na dovážené zboží z uhlíkově náročných průmyslových odvětví mimo EU, aby se zabránilo přesunu do zemí s méně ambiciózními klimatickými cíli.
  • Sdílení úsilí mezi zeměmi EU o zvýšení národních cílů pro snížení emisí - v odvětvích, na něž se nevztahuje systém obchodování s emisemi, zejména ve stavebnictví, zemědělství a nakládání s odpady - z 29 % na 40 % do roku 2030.
  • Posílení pravidel pro zvýšení odstraňování uhlíku v odvětví využívání půdy, změn ve využívání půdy a lesnictví.
  • Návrh, který zaručí, že nové osobní a nákladní automobily v EU budou v roce 2035 produkovat nulové emise CO2.
  • Revize emisních povolenek pro leteckou dopravu, aby byly do systému zahrnuty všechny lety z Evropského hospodářského prostoru, a potenciální řešení pro lety mimo EU.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů