Pátek, 29. března 2024

Podnikům v energeticky náročných odvětvích chce MŽP vyplatit 1,64 miliardy Kč

Podnikům v energeticky náročných odvětvích chce MŽP vyplatit 1,64 miliardy Kč

Průmyslovým subjektům v energeticky náročných odvětvích chce ministerstvo životního prostředí za loňský rok vyplatit kompenzace ve výši 1,64 miliardy korun. Peníze jsou určeny podnikům za účelem předejít takzvanému úniku uhlíku. Úřad návrh nařízení vlády vložil do meziresortního připomínkového řízení.

Kompenzace je možné vyplácet v situaci, kdy náklady na elektřinu průmyslovým subjektům vzrostou vlivem rostoucí ceny emisních povolenek natolik, že se výroba z Evropské unie přesune do zemí, které kladou menší důraz na snižování emisí, vysvětlilo ministerstvo v důvodové zprávě. "Celosvětově emise skleníkových plynů v dotčeném odvětví tedy nebudou klesat, ale naopak vzrostou," poznamenalo.

Podle nařízení vlády z roku 2020, které způsob kompenzací stanovuje, se týkají například odvětví výroby kožených oděvů, výroby a hutního zpracování hliníku, výroby buničiny, papíru a lepenky, surového železa, oceli a feroslitin, rafinovaných ropných produktů či výroby a hutního zpracování mědi.

Cena emisních povolenek v evropském systému ETS v únoru letošního roku poprvé překonala hranici 100 eur (2374 korun) za tunu. Emisní povolenky si v současnosti kupují uhelné elektrárny, ocelárny, cementárny a další průmyslové podniky včetně například cukrovarů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů