Úterý, 23. dubna 2024

Vědci z Brna budou zkoumat dopady předpokládaných klimatických scénářů na lesy

Vědci z Brna budou zkoumat dopady předpokládaných klimatických scénářů na lesy

Dopady předpokládaných klimatických scénářů na lesní ekosystémy střední Evropy budou zkoumat vědci z Mendelovy univerzity v Brně pod vedením britského experta na lesy Douglase Godbolda. V pětiletém projektu, který začal v tomto měsíci, budou sbírat data a dělat terénní výzkum ve Školním lesním podniku Křtiny, který je součástí univerzity. ČTK to dnes sdělila mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

"Projekt by měl přinést nové poznatky v otázce klimatem ohrožených lesních ekosystémů střední Evropy s ohledem na potřeby společnosti. Také by měl objasnit, nakolik k destabilitě ekosystémů přispěl v minulosti člověk tím, že se odklonil od pěstování přirozeného lesa a začal pěstovat monokultury," uvedl vedoucí Ústavu ochrany lesů a myslivosti Libor Jankovský. Výzkumníci budou zkoumat i udržitelnost funkcí lesních ekosystémů v době klimatických změn a řešit otázku, jak zajistit stabilitu lesů pro následující desetiletí.

Na lesy nejvíce dopadá rostoucí průměrná teplota a sucho, které klimatickou změnu ve střední Evropě provází. Různé druhy stromů reagují na sucho rozdílně, mají různě odolné kořenové systémy, jsou různě náchylné k patogenům. Ve Školním lesním podniku Křtiny fungují některé výzkumné plochy již od roku 1973, vědci tak mají k dispozici již velké množství užitečných dat. Navíc se školní lesy vyznačují velkou druhovou pestrostí a různorodým půdním podložím.

Godbold je vědcem, který se věnuje výzkumu lesů tři desetiletí, řídil několik mezinárodních projektů. Počítá s tím, že tým pro brněnský projekt bude začleněný do významných mezinárodních projektů.

Stabilita lesních ekosystémů je v současnosti v Česku jedním z velkých problémů. Kůrovcová kalamita spojená s pětiletou epizodou sucha zdecimovala velkou část smrkových lesů, po nichž zůstaly mnohahektarové holiny. Zkáze však čelí také borové lesy a například v univerzitním lese prosychají i buky. Lesy přitom zadržují vodu, poskytují nenahraditelnou rekreační funkci a také jsou klíčové pro přežití řady rostlinných a živočišných druhů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů